Antrasen tabanlı yeni schıff bazlarının sentezi, glukoz tayininde biyosensör ara yüzeyi olarak kullanılması ve çeşitli biyolojik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of anthracene-based new schiff bases, their use as a biosensor interface for glucose detection and investigation of their various biological properties
- Tez No: 984512
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET ÇETE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyosensörler, Biosensors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, antrasen tabanlı üç yeni Schiff bazı sentezlenmiş ve kapsamlı olarak incelenmiştir. Sülfamerazin ve Sülfatiyazol gibi sülfonamid grubu içeren bileşiklerin aromatik aldehitlerle reaksiyonları sonucunda elde edilen Schiff bazlarının yapıları, ¹H-NMR, ¹³C-NMR, LC-MS ve FT-IR spektroskopi yöntemleriyle karakterize edilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin sitotoksik ve antimikrobiyal etkileri değerlendirilmiş, MTT yöntemi ile Caco-2, MCF-7 ve SH-SY5Y hücre hatlarında antikanser aktiviteleri belirlenmiştir. Çalışmada, sentezlenen bileşiklerin bu hücre hatlarında önemli düzeyde inhibisyon etkisi gösterdiği, Doxorubicin ile karşılaştırıldığında benzer sonuçlar elde edildiği saptanmıştır. Teorik modelleme çalışmaları Gaussian 09 programı kullanılarak DFT/B3LYP/6-31+G(d,p) düzeyinde gerçekleştirilmiş, moleküllerin optimize geometrileri, HOMO-LUMO enerji seviyeleri, kimyasal reaktivite parametreleri ve moleküler elektrostatik potansiyel dağılımları incelenmiştir. Elektrokimyasal karakterizasyon amacıyla Schiff bazları, AuNP, rGO, QD ve MoSe₂ nanomalzemeler ile modifiye camsı karbon elektrotlar üzerine immobilize edilmiştir. Dönüşümlü voltametri ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi ölçümleri yapılarak modifiye elektrotların redoks davranışları ve elektron transfer dirençleri değerlendirilmiştir. Ayrıca, modifiye elektrotlara glukoz oksidaz enzimi immobilize edilerek glukoz tayini gerçekleştirilmiş ve biyosensör performansı araştırılmıştır. Çalışmanın bulguları, Antrasen temelli Schiff bazlarının hem biyolojik etkinlik hem elektrokimyasal uygulama potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, three new anthracene-based Schiff bases were synthesized and comprehensively investigated. The structures of the Schiff bases, obtained from the reactions of sulfonamide-containing compounds such as sulfamerazine and sulfathiazole with aromatic aldehydes, were characterized by ¹H-NMR, ¹³C-NMR, LC-MS, and FT-IR spectroscopy. The cytotoxic and antimicrobial effects of the synthesized compounds were evaluated, and their anticancer activities were determined by the MTT assay on Caco-2, MCF-7, and SH-SY5Y cell lines. The results revealed that the synthesized compounds exhibited significant inhibitory effects on these cell lines, with outcomes comparable to Doxorubicin. Theoretical modeling studies were carried out using the Gaussian 09 software at the DFT/B3LYP/6-31+G(d,p) level, and the optimized geometries, HOMO–LUMO energy levels, chemical reactivity parameters, and molecular electrostatic potential (MEP) distributions of the molecules were analyzed. For electrochemical characterization, the Schiff bases were immobilized on glassy carbon electrodes modified with AuNPs, rGO, QDs, and MoSe₂ nanomaterials. Cyclic voltammetry (CV) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) measurements were performed to evaluate the redox behavior and electron transfer resistance of the modified electrodes. Furthermore, glucose oxidase was immobilized onto the modified electrodes to achieve glucose detection, and the biosensor performance was investigated. The findings demonstrate that anthracene-based Schiff bases possess significant potential for both biological activity and electrochemical applications.