Ahıskalı Ali Haydar Efendi'nin davet ve irşat metotları
Invitation and guidance methods of Ahıskalı Ali Haydar Efendi
- Tez No: 984617
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ali Haydar Efendi, davet, irşat, tasavvuf, cemaat, ihyâ, İslâmî eğitim, liderlik, Ali Haydar Efendi, invitation, guidance, Sufism, community building, Islamic education, leadership
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Ahıskalı Ali Haydar Efendi'nin davet ve irşat metotları ele alınmıştır. Bu araştırma, zayıflayan İslâmî hayatın yeniden ihyasına sunduğu katkılar bakımından Ali Haydar Efendi'nin irşat anlayışını inceleme gerekliliğinden doğmuştur. Osmanlı'nın son döneminde yetişmiş önemli bir din âlimi olan Ali Haydar Efendi'nin İslâmî faaliyetlerde temsil ettiği irşat anlayışının, günümüz dini çalışmalarına da ışık tutacak nitelikte olmasıdır. Çalışmanın amacı, onun davet ve irşat yöntemlerini inceleyerek dönemin sosyo-politik koşullarında ortaya koyduğu mücadelenin ve İslâmî hayatın yeniden ihyasına sağladığı katkıların anlaşılması ve günümüze örneklik teşkil edebilecek yönlerinin tesbit edilmesidir. Araştırmada nitel yöntem tercih edilmiş, literatür taramasıyla Ali Haydar Efendi'nin hayatı, tasavvufî yaklaşımı, davet ve irşatta kullandığı yöntemler, karşılaştığı zorluklar analiz edilmiştir. Bulgular, Ali Haydar Efendi'nin İslamî faaliyetlerdeki rehberlik yönünü, tasavvufî öğretilerini ve dönemin şartlarına rağmen sürdürdüğü irşat çalışmalarını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, Ali Haydar Efendi'nin davet ve irşat anlayışı, günümüz İslâmî davet ve irşat çalışmalarında da uygulanabilecek yöntemler sunmaktadır. Onun yaklaşımı, davet ve irşatta kullandığı metotların günümüz davet ve irşat yaklaşımlarına ışık tutmasını açısından örneklik teşkil etmekte ve gelecek nesiller için yol gösterici bir değer taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis extensively examines the methods of invitation and guidance employed by Ali Haydar Efendi, alongside exploring his role, influences, and the challenges he faced within Islamic activities. Beginning with a comprehensive literature review, which encompasses Ali Haydar Efendi's biographical background, the socio-political conditions of the Late Ottoman Period, and concepts of invitation and guidance in Islam, the thesis delves into various aspects such as Sufi approaches and the process of community building. Detailed analyses are conducted under headings like Ali Haydar Efendi's contributions to jurisprudence and exegesis, Sufi teachings, and the construction of communities, shedding light on his influence on Islamic thought and practice. Moreover, the thesis addresses the challenges Ali Haydar Efendi encountered, threats he faced, and the strategies he employed to overcome these obstacles. In the conclusion section, the thesis underscores the significant contributions of Ali Haydar Efendi's invitation and guidance activities to contemporary Islamic endeavors and religious educational practices. Offering suggestions such as the integration of traditional and modern educational approaches, student-centered learning, social interaction, and leadership development, it provides a roadmap for future Islamic activities.