Dijital dönüşüm sürecinde yeni iletişim ekosisteminin bir ürünü olarak nitelikli fikri tapu: Siyasetin ve siyasal iletişimin NFT'leri üzerine bir araştırma
Qualified intellectual property as a product of the new communication ecosystem in the digital transformation process: A study on the NFT of politics and political communication
- Tez No: 984810
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR BEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Siyasal Bilimler, Journalism, Communication Sciences, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, İletişim, Yeni medya, Blok zincir, NFT, Siyasal İletişim, Kitle iletişim kampanyaları, Sanat-siyaset ilişkileri, Sosyal medya, Politics, Communication, New media, Blockchain, NFT, Politcal Communication, Mass communication campaigns, Art and politics relations, Political communication, Social media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Son dönemde giderek popülerlik kazanan ve kişilere özgün içerik oluşturup satma imkânı sunan Non-Fungible Token (NFT) teknolojisi, siyasi alanda da kullanım alanı bulmuştur. Blok zincir teknolojisini temel alan NFT'ler, kullanıcılara yenilikçi bir iletişim kanalı sağlamaktadır. Bu çalışmanın odak noktası, NFT'lerin siyasi alanda hem siyasal iletişim enstrümanı olarak kullanımı hem de seçim kampanyaları için fon sağlama aracı olarak kullanılabilirliği üzerinedir. Araştırmada, siyasi liderlerin seçim kampanyalarının finansmanı için NFT'leri nasıl kullandıkları analiz edilmiştir. Araştırma evrenini NFT'ler oluştururken siyasi lider veya siyasi parti sınırlaması yapılmaksızın dünya genelinde, siyasi amaçlar güdülerek oluşturulan ve seçim kampanyaları için fon sağlanması amacıyla satışa çıkarılan NFT'ler çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen çalışma örnekleminde doküman analizi yöntemi ile ulaşılan veriler kullanılmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi tekniğiyle incelenerek toplam NFT sayısı, satılan NFT adedi, taban fiyatları, satış gelirleri ve benzersiz alıcı sayıları, görsel unsurlar, yazı ve sembol kullanımı, renk kullanımı, verilmek istenen mesaj ve hedeflenen kitle verilerine ulaşılmıştır. NFT'ler, akademik literatürde sıkça incelenmekte olup, müzik, sanat, moda ve hukuk gibi alanlarda araştırmalar mevcuttur. Ancak NFT'lerin siyasi alandaki kullanımı üzerine herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple, çalışmanın alana katkı sunacak olması özgün değerini ortaya koymaktadır. Araştırma neticesinde, siyasi liderlerin kampanya dönemlerinde fon sağlamak amacıyla oluşturdukları NFT'lerin yanı sıra alıcılara hediyeler, özel davetler ve NFT alımını teşvik edici ödüller sundukları gözlemlenmiştir. Hem eğlence amacıyla hem de siyasal iletişim enstrümanı olarak oluşturulan NFT içerikleri çeşitlilik göstermektedir. Ayrıca NFT'ler aracılığıyla siyasi liderlerin seçmen tabanlarına yeni adayların eklendiği görülmüştür. Bu sonuçlar neticesinde NFT'lerin siyasiler tarafından kullanımı kendi partilerini destekleyen veya desteklemeyen kişiler için de yeni bir etkileşim alanı yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent times, Non-Fungible Token (NFT) technology, which offers individuals the opportunity to create and sell unique content, has found applications in the political sphere as well. NFTs, based on blockchain technology, provide users with an innovative communication channel. The focus of this work is on the use of NFTs in the political arena as both a political communication instrument and their potential use as a fundraising tool for election campaigns. The research analyzes how political leaders utilize NFTs for the financing of their election campaigns. While the study population consists of NFTs, the sample includes NFTs created for political purposes and sold to fund election campaigns globally, without any limitation to a specific political leader or party. The data obtained through the qualitative content analysis method was used in the study sample determined by the purposive sampling method. The collected data was analyzed using content analysis technique, focusing on the total number of NFTs, units sold, base prices, sales revenues, and unique buyers, as well as visual elements, text and symbol usage, color usage, intended messages, and target audiences. Although NFTs have been frequently examined in academic literature, with research existing in fields such as music, art, fashion, and law, there is a lack of studies on their use in the political domain. Therefore, the contribution of this study to the field highlights its unique value. The research findings indicate that political leaders offer not only NFTs created to provide funding during campaign periods but also gifts, special invitations, and incentives to encourage NFT purchases. NFT content created for both entertainment and as a tool for political communication varies. It was also observed that political leaders add new supporters to their voter base through NFTs. Consequently, the use of NFTs by politicians creates a new interaction platform for both supporters and non-supporters of their respective parties.