45-75 yaş arası spinal cerrahi geçiren hastaların 30 günlük morbidite ve mortalitelerinin modifiye kırılganlık indeksi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the association between modified frailty index and 30-day morbidity and mortality in patients aged 45-75 undergoing spinal surgery
  1. Tez No: 984914
  2. Yazar: ECE KISA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YEŞİM ABUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, modifiye kırılganlık indeksi, stabilizasyon cerrahisi, postoperatif kompliasyon, perioperatif risk, Frailty, modified frailty index, stabilization surgery, postoperative complications, perioperative risk
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, spinal cerrahi geçiren 45–75 yaş arası hastalarda kırılganlığın modifiye kırılganlık indeksi 11 parametreli (mFI-11) ve 5 parametreli (mFI-5) ölçekler kullanılarak değerlendirilmesi ve kırılganlığın intraoperatif ve erken postoperatif klinik sonuçlarla ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, tek merkezli çalışmaya spinal stabilizasyon cerrahisi geçiren 45–75 yaş arası hastalar dâhil edildi. Hastalar mFI-11 ve mFI-5 skorlarına göre kırılgan ve kırılgan olmayan olarak gruplandırıldı. Demografik veriler, Amerikan Anesteziyoloji Derneği (ASA) fiziksel durum sınıflaması ve preoperatif klinik özellikler kaydedildi. İntraoperatif dönemde hipotansiyon varlığı, ameliyat süresi, idrar çıkışı, kan transfüzyon gereksinimi ve sıvı yönetimi değerlendirildi. Postoperatif dönemde yoğun bakım ihtiyacı, 30 günlük komplikasyonlar ve 30. gün sağkalım durumu analiz edildi. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve nonparametrik testler ile lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Kırılganlık durumu ile ASA sınıflaması ve yaş arasında anlamlı bir ilişki saptandı. İntraoperatif hemodinamik parametreler ve destek tedavileri açısından her iki indekse göre kırılgan olan ve olmayan gruplar arasında anlamlı bir farklılık izlenmemiş, ancak her iki indekse göre kırılgan olan hastalarda preoperatif ve postoperatif parmak ucu kan şekeri değerlerinin belirgin şekilde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Postoperatif takip parametrelerinden olan uzamış hastanede yatış süresinin MFI-11'e göre kırılgan hastalarda anlamlı düzeyde daha uzun olduğu belirlenmiştir. Yine postoperatif solunum komplikasyonlarının alt başlığı olan“solunum yetersizliği/ARDS”grubu hastalar değerlendirildiğinde her iki indeksin kırılgan gruplarıyla kırılgan olmayan grupları arasından bu komplikasyonu deneyimleme ihtimalinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur ve bu sonuç mFI-11'e göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık arz etmiştir. Sonuç: Spinal stabilizasyon cerrahisi geçiren 45-75 yaş arası hastalarda kırılganlık, erken postoperatif olumsuz sonuçlarla ilişkilidir. mFI-11 ve mFI-5, perioperatif risk öngörüsünde kullanılabilecek pratik ve etkili araçlardır. Preoperatif kırılganlık değerlendirmesinin anestezi yönetimi ve hasta güvenliği açısından rutin klinik uygulamaya entegre edilmesi faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate frailty in patients aged 45–75 years undergoing spinal surgery using the 11-item and 5-item modified Frailty Indexes (mFI-11 and mFI-5), and to investigate the association between frailty and intraoperative as well as early postoperative clinical outcomes. Materials and Methods: This prospective, single-center study included patients aged 45– 75 years who underwent spinal stabilization surgery. Patients were categorized as frail or non-frail according to their mFI-11 and mFI-5 scores. Demographic data, American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status classification, and preoperative clinical characteristics were recorded. Intraoperative variables included the presence of hypotension, duration of surgery, urine output, blood transfusion requirement, and fluid management. Postoperative outcomes included intensive care unit requirement, 30-day complications, and 30-day survival. Appropriate parametric and nonparametric tests, as well as logistic regression analysis, were used for statistical evaluation. Results: A significant association was found between frailty status and both ASA classification and age. No significant differences were observed between frail and non- frail groups—according to either frailty index—in terms of intraoperative hemodynamic parameters and supportive therapies. However, preoperative and postoperative fingertip blood glucose levels were significantly higher in frail patients according to both indices. Among postoperative follow-up parameters, prolonged length of hospital stay was significantly longer in frail patients classified by mFI-11. Additionally, when postoperative respiratory complications—specifically the subgroup of respiratory failure/acute respiratory distress syndrome (ARDS)—were evaluated, the likelihood of experiencing these complications was significantly higher in frail groups compared to non-frail groups according to both indices, with this difference reaching statistical significance particularly for mFI-11. Conclusion: Frailty in patients aged 45–75 years undergoing spinal stabilization surgery is associated with adverse early postoperative outcomes. Both mFI-11 and mFI-5 are practical and effective tools for perioperative risk prediction. Incorporating preoperative frailty assessment into routine clinical practice may be beneficial for anesthesia management and patient safety.