Kronik böbrek yetmezliği hastalarında fonksiyonel bağırsak hastalıklarının yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of functional bowel disorders on quality of life in patients with chronic kidney disease
- Tez No: 984915
- Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, DR. EMEL TATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, Fonksiyonel bağırsak hastalıkları, Yaşam kalitesi, İrritabl bağırsak sendromu, Roma IV, Chronic kidney disease, Functional bowel disorders, Quality of life, Irritable bowel syndrome, Rome IV
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH), böbreğin yapısal veya işlevsel özelliklerinde en az üç ay süren bozulmalarla karakterize, erken evrelerde sıklıkla asemptomatik seyreden ve ilerledikçe mortalite ve morbiditeyi belirgin biçimde artıran kronik bir hastalıktır. Hastalık ilerledikçe gelişen üremik toksin birikimi, kronik inflamasyon, anemi ve metabolik bozukluklar, yaşam kalitesinde belirgin azalmaya yol açmaktadır. Fonksiyonel bağırsak hastalıkları (FBH) ise organik patoloji olmaksızın kronik gastrointestinal semptomlarla seyreden ve genel popülasyonda yaygın olarak görülen klinik sendromlardır. KBH ve FBH'nin disbiyoz, kronik inflamasyon ve otonom disfonksiyon gibi ortak patofizyolojik mekanizmalar paylaşmasına rağmen, KBH hastalarında FBH sıklığı ve bu birlikteliğin yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendiren çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, kronik böbrek hastalarında fonksiyonel bağırsak hastalıklarının sıklığını belirlemek ve FBH varlığının yaşam kalitesi üzerindeki etkisini objektif ölçekler kullanarak değerlendirmektir. Bulgular: Çalışmaya toplam 180 hasta dahil edildi. Katılımcıların yaş ortalaması …yaş ortalaması 60,5±15,7 olup %56,1'i kadın %43,9'u erkektir Hastaların Hiç gastrointestinal semptomu olmayan hastaların genel yaşam kalitesi puanı 42,06±4,31 (n=100), en az bir gastrointestinal semptomu olanların puanı ise 37,22±5,97 olarak hesaplanmıştır FBH varlığı olan hastaların yaşam kalitesi ölçeklerinin fiziksel ve mental bileşen puanları, FBH olmayan hastalara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Özellikle fiziksel işlevsellik, genel sağlık algısı ve semptom yükü alanlarında belirgin bozulma izlendi. FBH varlığı ile yaşam kalitesi skorları arasında anlamlı ilişki saptanırken, bazı sosyodemografik ve klinik değişkenlerle FBH sıklığı arasında anlamlı ilişki gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışma, kronik böbrek hastalarında fonksiyonel bağırsak hastalıklarının sık görüldüğünü ve FBH varlığının yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını göstermektedir. Elde edilen bulgular, KBH hastalarının izleminde gastrointestinal semptomların sistematik olarak sorgulanmasının ve semptom odaklı, hasta merkezli yaklaşımların tedavi süreçlerine entegre edilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Fonksiyonel bağırsak hastalıklarının erken tanı ve yönetimi, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde hedeflenebilir bir müdahale alanı olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Chronic kidney disease (CKD) is a progressive condition characterized by structural and/or functional abnormalities of the kidneys lasting for at least three months. It is often asymptomatic in the early stages but is associated with significantly increased morbidity and mortality as the disease progresses. The accumulation of uremic toxins, chronic inflammation, anemia, and metabolic disturbances contribute to a marked decline in quality of life. Functional bowel disorders (FBDs) are clinical syndromes characterized by chronic gastrointestinal symptoms in the absence of identifiable organic pathology and are highly prevalent in the general population. Although CKD and FBDs share common pathophysiological mechanisms such as dysbiosis, chronic inflammation, and autonomic dysfunction, data regarding the prevalence of FBDs in patients with CKD and their impact on quality of life are limited. The aim of this study was to determine the frequency of functional bowel disorders in patients with chronic kidney disease and to evaluate the impact of FBDs on quality of life using objective assessment tools. Results: A total of 180 patients were included in the study. The mean age of the participants was 60.5 ± 15.7 years; 56.1% were female and 43.9% were male. The overall quality of life score was 42.06 ± 4.31 in patients without any gastrointestinal symptoms (n=100), whereas it was 37.22 ± 5.97 in those reporting at least one gastrointestinal symptom. Patients with functional bowel disorders had significantly lower physical and mental component scores of quality of life compared to those without FBDs. The most pronounced impairments were observed in physical functioning, general health perception, and symptom burden domains. While a significant association was found between the presence of FBDs and quality of life scores, no significant relationship was observed between FBD prevalence and certain sociodemographic or clinical variables. Conclusion: This study demonstrates that functional bowel disorders are common among patients with chronic kidney disease and that their presence is associated with a significant deterioration in quality of life. These findings highlight the importance of systematic assessment of gastrointestinal symptoms during routine follow-up of CKD patients and the integration of symptom-oriented, patient-centered approaches into treatment strategies. Early recognition and management of functional bowel disorders should be considered a targetable intervention to improve quality of life in this population.