W.L.F: Did Middle Eastern women start a revolution? A case study of West Azerbaijan, Iran
Kadın, hayat, özgürlük: Ortadoğu'lu kadınlar devrimi başlattı mı? Batı Azerbaycan, İran örnegı
- Tez No: 984978
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA ÖZGÜR ÜNAL ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Yaşam, Özgürlük, Liberal Feminizm, Kesişimsellik, Batı Azerbaycan, Cinsiyet, Etnik Gruplar, Woman, Life, Freedom, Liberal Feminism, Intersectionality, West Azerbaijan, Gender, Ethnic Groups
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez,“Kadın, Yaşam, Özgürlük”sloganı altında bir araya gelen İranlı kadınların dönüştürücü bir toplumsal değişimin katalizörü olup olamayacağını araştırmaktadır. İran'ın kuzeybatısındaki çeşitli bir sınır bölgesi olan Batı Azerbaycan'a odaklanan çalışma, liberal feminist ve kesişimsel çerçeveleri kullanarak Azerbaycanlı ve diğer etnik gruplardan kadınların çoklu, örtüşen boyun eğme biçimlerini nasıl deneyimlediklerini ve bunlara nasıl direndiklerini incelemektedir. Ataerkil normların, etnik ötekileştirmenin ve devlet tarafından dayatılan cinsiyet ayrımcılığının kadınların gündelik gerçekliklerini nasıl şekillendirdiğini göstermektedir. İkincil kaynaklar olan insan hakları raporlarından yararlanan araştırma, dayanıklılık ve mücadeleye dair kişisel anlatıları vurgulamaktadır. Analiz, Batı Azerbaycan'daki kadınların mücadelelerinin yalnızca İran'daki toplumsal cinsiyet eşitliğinin merkezinde yer almakla kalmayıp aynı zamanda Küresel İlişkiler alanının daha geniş bir alanına da ışık tutarak, kesişimsel taban hareketlerinin toplumsal dönüşümü ve bölgesel istikrarı nasıl şekillendirebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates whether Iranian women, rallying under the slogan“Woman, Life, Freedom,”can serve as catalysts for transformative social change. Focusing on West Azerbaijan, a diverse border region in northwestern Iran, the study applies liberal feminist and intersectional frameworks to examine how Azerbaijani and other ethnic groups women experience and resist multiple, overlapping forms of subordination. It shows how patriarchal norms, ethnic marginalization, and state-imposed gender discrimination intersect to shape women's everyday realities. Drawing upon secondary sources, human rights reports, the research highlights personal narratives of resilience and struggle. The analysis demonstrates that the struggles of women in West Azerbaijan are not only central to gender equality in Iran but also provide insights for the broader field of Global Affairs, revealing how intersectional grassroots movements can shape social transformation and regional stability.