The relationship between parental acceptance-rejection and interpersonal conflict management skills in university students: Mediating effect of emotional intelligence
Ebeveyn kabulü-reddi'nin duygusal zekâ üzerindeki etkisi ve üniversite öğrencilerinde kişilerarası çatışma yönetimi becerilerine olan etkisi
  1. Tez No: 984977
  2. Yazar: LEEN ARAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM KOŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn kabul veya reddi, Çatışma yönetimi, Parantel acceptance-rejection, Conflict management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencileri arasında ebeveyn kabul-reddi ile kişilerarası çatışma yönetimi becerileri arasındaki ilişkiyi duygusal zekâ aracılık faktörü olarak incelemektedir. 18-28 yaş arası 300 üniversite öğrencisinden oluşan örneklem ile nicel kesitsel araştırma deseni kullanılmıştır. VerilerParental Acceptance-Rejection Questionnaire (Ebeveyn Kabul-Reddi Ölçeği), Trait Emotional Intelligence Questionnaire Sürekli Duygusal Zekâ Ölçeği) ve Conflict communication scale (Çatışma İletişimi Ölçeği) kullanılarak toplanmıştır. Sonuçlar, ebeveyn kabul-reddi ile duygusal zekâ arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuş, anne etkilerinin baba etkilerinden sürekli olarak daha güçlü olduğu görülmüştür. Yüksek ebeveyn reddi düşük duygusal zekâ ile ilişkiliyken, yüksek duygusal zekâ daha iyi çatışma yönetimi becerileri ile ilişkili bulunmuştur. Beş modelden beşinde tam aracılık gözlenmiş, yalnızca baba reddi kısmi aracılık göstermiştir. Ebeveyn değişkenleri duygusal zekâdaki varyansın %30,9'unu açıklamıştır.Farklılıklar gözlemlendi; kadınlar üstün duygusal ifade yetenekleri sergilerken, erkekler daha yüksek çatışma yaklaşma/kaçınma becerileri gösterdi. Bu araştırma, erken ebeveynlikten yetişkin kişilerarası işlevselliğe uzanan gelişimsel yolakların anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve duygusal zeka müdahalelerinin çatışma yönetimi becerilerini geliştirebileceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between parental acceptance-rejection and interpersonal conflict management skills among university students with emotional intelligence as a mediating factor. A quantitative cross-sectional research design was employed with a sample of 300 university students aged 18-28 years. Data was collected using the Parental Acceptance-Rejection Questionnaire (PARQ), Trait Emotional Intelligence Questionnaire (TEIQue), and Conflict Communication Scale (CCS). Results revealed significant associations between parental acceptance-rejection and emotional intelligence, with maternal effects consistently stronger than paternal effects. Higher parental rejection correlated with lower emotional intelligence, while higher emotional intelligence was associated with better conflict management skills. Full mediation was observed in five out of five models, with only father rejection showing partial mediation. The parental variables explained 30.9% of the variance in emotional intelligence. Gender differences were observed, with females demonstrating superior emotional expression abilities and males showing higher conflict approach/avoidance skills. This research contributes to the understanding of developmental pathways from early parenting to adult interpersonal functioning and suggests that emotional intelligence interventions may improve conflict management skills.