Bebek gıdalarında bazı mikotoksinlerin varlığı ve risk değerlendirmesi
Presence of some mycotoxins in baby foods and risk assessment
  1. Tez No: 985039
  2. Yazar: MELİKE MUHLİSE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM AYDEMİR ATASEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin M1, Aflatoksinler, Mikotoksin B1, Mikotoksinler, Okratoksin-A, Okratoksinler, Aflatoxin M1, Aflatoxins, Mikotoksin B1, Mycotoxins, Ochratoxin-A, Ochratoxins
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bebek Formulaları, emzirmenin mümkün olmadığı durumlarda anne sütünün yerini alacak şekilde ya da emzirmenin yeterli olmadığı 6 aydan sonra bebek için gerekli besin ögelerini karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak bu ürünler, hammaddenin zincirleme üretiminden kaynaklanan potansiyel kontaminasyon nedeniyle toksik maddeler içerebilir ve mikotoksinler gibi toksik maddelerin bulaşması için bir araç görevi görebilir. Mikotoksin kontaminasyonu, mutajenite, teratojenite ve kanserojenlik gibi ciddi sağlık tehlikeleri nedeniyle dünya çapında büyük bir endişeyi temsil etmektedir. Bu bağlamda bebek sağlığını korumak için pazarlanan ürünlerin uygun olduğundan emin olmak önemlidir. Bu çalışmada, bebek sütü formüllerinde oluşan mikotoksinler ve veteriner ilaç kalıntıları dahil kirletici maddelerin eşzamanlı tespiti için QuEChERS (hızlı, kolay, ucuz, etkili, sağlam ve güvenli) yaklaşımına dayanan çok sınıflı bir yöntem geliştirilmiştir. LC-MS/MS (sıvı kromatografi-kütle spektrometresi/kütle spektrometresi) ile birleştirilmiş sıvı kromatografi (LC) ile bir kütle spektrometresi (MS) kombinasyonu kullanılarak, mikotoksinlerinde dahil olduğu kirletici maddelerin daha ileri retrospektif analizi gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu araştırmada, bebek mamalarının nüfusun savunmasız bir kesimine yönelik olduğu düşünüldüğünde, bu ürünlerdeki kontaminantların dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekliliğini vurgulanmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
Baby Formulas are designed to replace breast milk when breastfeeding is not possible or to meet the necessary nutrients for the baby after 6 months when breastfeeding is not sufficient. However, these products may contain toxic substances due to potential contamination from the chain production of the raw material and may serve as a vehicle for the contamination of toxic substances such as mycotoxins. Mycotoxin contamination represents a major concern worldwide due to serious health hazards such as mutagenicity, teratogenicity, and carcinogenicity. In this context, it is important to ensure that the products marketed are suitable for protecting baby health.In this study, a multi-class method based on the QuEChERS (quick, easy, cheap, effective, robust and safe) approach was developed for the simultaneous detection of mycotoxins occurring in infant milk formulas.It is planned to perform further retrospective analysis of contaminants, including mycotoxins, using a combination of liquid chromatography (LC) and mass spectrometry (MS) coupled to LC-MS/MS (liquid chromatography-mass spectrometry/mass spectrometry).This research would like to emphasize the need to carefully evaluate the contaminants in these products, considering that baby foods are intended for a vulnerable segment of the population.