Hanefî mezhebinde beyyinelerin teâruz ve tercihi (osmanlı dönemi örneği)
Contradiction and preference of evidence in the hanafi school of law (periyod ottoman)
  1. Tez No: 985048
  2. Yazar: FEYZA AYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PEHLUL DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hanefiler, Osmanlı Müellifleri, Tearuz, Tercih, İslam hukuku, İslam muhakeme hukuku, Hanifies, Ottoman authors, Tearuz, Preference, Islamic law, Islamic judgement law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
İslam muhakeme usulünde, dâvacı ve dâvalının sunduğu beyyinelerin çatışması durumunda hangi delilin tercih edileceği önemli bir tartışma konusudur. Bu tür meseleler, fıkıh kitaplarında genellikle dağınık ve farklı başlıklar altında yer alır. Bu durum, kadıların hüküm verirken mezhep görüşlerine ulaşmasını zorlaştırır. Bu nedenle, 16. yüzyılın sonlarından itibaren Hanefî mezhebinde bu konuya özel ve bağımsız eserler yazılmaya başlanmıştır. Bu eserlerin hepsi aynı metot üzere telif edilmemiştir. Bir kısmı özel bir meselenin tahliline odaklanırken bir kısmı beyyinelerin teâruz ve tercihine dair meseleleri fıkıh kitaplarından derlemiştir. Üç ana bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde konunun kavramsal altyapısını oluşturacak, temel terimler ve tanımlar ele alınmıştır. İkinci bölümde konuyla ilgili özellikle Osmanlı döneminde gelişmiş olan literatüre dair genel bir bakış sunulmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise bu literatürde beyyinelerin teâruzu durumunda ortaya çıkan meseleler Osmanlı ulemasından İzmîrî'nin eseri esas alınarak incelenmiştir. Meseleler, beyyinelerin teâruzu durumunda ortaya çıkabilecek üç ihtimal olan birinin diğerine tercih edilmesi, her ikisi de geçerli kabul edilerek birlikte uygulanması ve her ikisi de geçersiz sayılarak sâkıt olması şeklinde bir tasnif içerisinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Islamic legal procedure, the question of which evidence to prioritize when the plaintiff's and defendant's proofs conflict is a major topic of debate. These matters are typically scattered under various headings in jurisprudence (fiqh) books, which makes it difficult for judges (kadis) to find the relevant school of thought when issuing a verdict. For this reason, starting from the late 16th century, special and independent works on this subject began to be written in the Hanafi school of thought. Not all of these works were written using the same method. While some focused on the analysis of a specific issue, others compiled issues related to the conflict and preference of evidence from fiqh books. The first section of this study, which consists of three main sections, deals with the basic terms and definitions that form the conceptual basis of the subject. The second section attempts to provide a general overview of the literature on the subject, particularly that which developed during the Ottoman period. The third section examines the issues that arise when there is a conflict between beyyinah in this literature, based on the work of the Ottoman scholar İzmîrî. The relevant issues are evaluated within a classification of three possibilities that may arise in cases of conflicting evidence: preference for one over the other, acceptance of both as valid and application of both together, and invalidation of both.