Sosyal hizmet alanı literatüründe örgütsel davranış kavramlarına ilişkin bibliyometrik analiz
A bibliometric analysis of organizational behavior concepts in the social work literature
- Tez No: 985221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKUN DEMİRBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik çözümleme, İçerik analizi, Bibliometric analysis, Content analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sosyal hizmet alanında örgütsel davranış kavramlarının nasıl ele alındığını bibliyometrik ve içerik analizi yaklaşımlarını bir arada kullanarak incelemektedir. Araştırma, sosyal hizmet bağlamında örgütsel davranışa odaklanan çalışmaların temel temalarını, kuramsal yönelimlerini ve zaman içindeki gelişimini ortaya koymaktadır. Bulgular, liderlik, motivasyon, tükenmişlik, iş doyumu ve örgütsel bağlılık gibi konuların sosyal hizmet literatüründe merkezi bir konum kazandığını ve mesleki uygulamanın örgütsel ve psikolojik boyutlarına artan bir ilgi olduğunu göstermektedir. Zamanla alanın, sosyal hizmeti yönetim ve davranış bilimleriyle daha fazla ilişkilendiren disiplinler arası bir yönelime girdiği görülmektedir. Bununla birlikte, çalışan iyi oluşu, örgütsel adalet ve dijital dönüşümün sosyal hizmet örgütleri üzerindeki etkileri gibi konularda kavramsal boşluklar mevcuttur. Genel olarak bu çalışma, sosyal hizmet literatüründe örgütsel davranış alanının nasıl geliştiğine dair bütüncül bir bakış sunmakta ve bu iki disiplin arasındaki kuramsal ve uygulamalı bağlantıyı güçlendirmeyi hedefleyen gelecekteki araştırmalar için yol gösterici bir çerçeve önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how organizational behavior concepts have been addressed in the field of social work by combining bibliometric and content analysis approaches. The research reveals the main themes, theoretical orientations, and historical development of studies focusing on organizational behavior in social work contexts. The findings show that topics such as leadership, motivation, burnout, job satisfaction, and organizational commitment have gained a central position in the social work literature, indicating an increasing interest in the organizational and psychological dimensions of professional practice. Over time, the field has evolved toward an interdisciplinary orientation that connects social work more closely with management and behavioral sciences. However, conceptual gaps remain regarding issues such as employee well-being, organizational justice, and the impact of digital transformation on social service organizations. Overall, this study provides a comprehensive perspective on the development of organizational behavior research within social work and offers a guiding framework for future studies aiming to strengthen the theoretical and practical connections between the two disciplines.