İki farklı dijital program ile üretilen rehberlerin implant cerrahisindeki doğruluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of the accuracy of the guides manufactured by two different digital programs in implant surgery
  1. Tez No: 985222
  2. Yazar: BEYZA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH SOYLU, DOÇ. DR. SEHER ORBAY YAŞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli İmplant Cerrahisi, Dental İmplant, Nemoscan, Exoplan, Statik Rehberli Cerrahi, Üç Boyutlu Değerlendirme, Omputer-Assisted İmplant Surgery, Static Guided Surgery, Nemoscan, Exoplan, Dental İmplant, Three-Dimensional Evaluation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Dental implantoloji, diş ve fonksiyon eksikliklerinin giderilmesinde günümüzde en yaygın kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Zaman içerisinde implantların protez temelli olarak daha ideal konumlara yerleştirilmesinin önemi artmıştır. Bu doğrultuda, dijitalleşmenin getirdiği yeniliklerden biri olan bilgisayar destekli implant cerrahisi, implantların daha öngörülebilir ve hassas bir şekilde konumlandırılmasını mümkün kılmaktadır. Bu sistemlerden biri olan statik rehberli cerrahi sistemi, implantların dijital ortamda planlanarak protetik restorasyon temelli yerleştirilmesini sağlar. Statik rehberli sistemlerde kullanılabilecek pek çok dijital yazılım bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, dental implant cerrahisinde kullanılan iki farklı dijital planlama yazılımı olan NemoScan (Nemotec, Madrid, İspanya) ve Exoplan (Exocad GmbH, Darmstadt, Almanya) programlarıyla üretilen cerrahi rehberlerin doğruluğunu karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Bu in vitro çalışmada, hazır kalıplardan üretilen standart poliüretan maksilla modeller (Selbones, Kayseri, Türkiye) kullanıldı. Çalışma, NemoScan (Nemotec, Madrid, İspanya), Exoplan (Exocad GmbH, Darmstadt, Almanya) ve serbest el yöntemi olarak 3 gruba ayrılmış olup, gruplar kendi içinde, tek üye alt grubu (15 numaralı diş bölgesi), iki üye alt grubu (12-22 numaralı diş bölgesi), dişsiz maksilla (13-14-16-23-24-26 numaralı bölgeler) olmak üzere 3 alt gruba ayrılmıştır. Modellere implantlar yerleştirildikten sonra elde edilen DICOM verileriyle ,planlanan sanal implant konumlarının STL verileri çakıştırılarak sapmalar Geomagic Control X 2025 (Hexagon AB, Stockholm, İsveç) yazılımı ile ölçülmüştür. Çalışma kapsamında; tek üye alt grubuna toplam 15, iki üye alt grubuna toplam 30 ve dişsiz maksilla alt grubuna 90 olmak üzere poliüretan modellere toplam 135 dental implant (Bilimplant, Proimtech AŞ, İstanbul, Türkiye) yerleştirilmiştir. Planlanan implant pozisyonları ile operasyon sonrası elde edilen implant pozisyonları arasında oluşan x, y, z, düzlemlerindeki sapmalar(mm) ve açısal sapmalar , KIBT görüntüleri üzerinde çakıştırma (superimposition) yöntemi kullanılarak üç boyutlu olarak analiz edilmiştir (Mayıs Tasarım, İstanbul, Türkiye). Bu analiz sonucunda, NemoScan (Nemotec, Madrid, İspanya) ve Exoplan (Exocad GmbH, Darmstadt, Almanya) planlama yazılımlarıyla üretilen cerrahi rehberlerin doğruluk düzeyleri üç boyutlu olarak karşılaştırılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler değerlendirildiğinde, tek üye alt grubunda Exoplan, NemoScan ve serbest el yöntemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. İki üye alt grubunda ise implantlar arası mesafe sapması açısından NemoScan (Nemotec, Madrid, İspanya) yazılımı daha yüksek doğruluk göstermiştir (p<0,05); ancak diğer ölçüm parametrelerinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Bununla birlikte, her iki dijital planlama yazılımı da serbest el tekniğine kıyasla anlamlı derecede daha doğru sonuçlar vermiştir. Dişsiz maksilla alt grubunda yapılan ölçümlerde yalnızca x ekseni sapması açısından Exoplan (Exocad GmbH, Darmstadt, Almanya) yazılımı daha iyi sonuç göstermiş, diğer parametrelerde ise iki dijital planlama yazılımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Genel olarak değerlendirildiğinde, her iki dijital planlama yazılımı da serbest el yöntemine göre implant yerleşim doğruluğu açısından üstün performans sergilemiştir. Cerrahi rehber kullanımı, özellikle estetik açıdan kritik öneme sahip anterior bölgelerde ve çoklu diş eksikliği bulunan vakalarda implant yerleştirme doğruluğunu anlamlı düzeyde artırmaktadır. Posterior bölge tek diş eksikliklerinin tedavisinde cerrahi rehber kullanımı dental implant açısal sapmalarını azaltmada etkili olsa da çoklu diş eksiklikleri ve anterior estetik bölge uygulamaları kadar dikkat çekici farklılık sunmamaktadır. Daha geniş örneklem ile çalışmalara ihtiyaç vardır. Klinik uygulamalarda cerrahi rehberlerin olası sapma paylarının dikkate alınması ve anatomik yapılardan güvenli mesafelerin korunması, olası komplikasyonların önlenmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Dental implantology is one of the most widely used treatment modalities for restoring missing teeth and masticatory function. Over time, the importance of placing implants in more ideal, prosthetically driven positions has become increasingly evident. In this context, computer-assisted implant surgery, one of the innovations brought about by digitalization, enables more predictable and precise positioning of implants. Among these systems, the static guided surgery approach allows prosthetically driven implant placement through preoperative digital planning. Numerous digital software programs can be utilized in static guided systems. The aim of this study was to comparatively evaluate the accuracy of surgical guides produced using two different digital planning software programs employed in dental implant surgery-NemoScan (Nemotec, Madrid, Spain) and Exoplan (Exocad GmbH, Darmstadt, Germany). In this in vitro study, standardized polyurethane maxilla models (Selbones, Kayseri, Turkey) fabricated from prefabricated molds were used. The study consisted of three main groups: NemoScan (Nemotec, Madrid, Spain), Exoplan (Exocad GmbH, Darmstadt, Germany), and a freehand group. Each main group was further divided into three subgroups: single-unit (tooth no. 15 region), two-unit (tooth nos. 12-22 region), and edentulous maxilla (tooth nos. 13-14-16-23-24-26 regions). Following implant placement, DICOM data obtained from the models were superimposed with the STL data of the virtually planned implant positions, and deviations were measured using the Geomagic Control X 2025 software (Hexagon AB, Stockholm, Sweden). A total of 135 dental implants (Bilimplant, Proimtech AŞ, Istanbul, Turkey) were placed in the polyurethane models: 15 in the single-unit subgroup, 30 in the two-unit subgroup, and 90 in the edentulous maxilla subgroup. The linear deviations (mm) along the x, y, and z axes, as well as the angular deviations between the planned and postoperative implant positions, were analyzed three-dimensionally by superimposing CBCT images (Mayıs Tasarım, Istanbul, Turkey). Based on these analyses, the accuracy levels of the surgical guides generated using the NemoScan and Exoplan planning software were compared in three dimensions. According to the data obtained, no statistically significant difference was found among Exoplan, NemoScan, and the freehand technique in the single-unit subgroup. In the two-unit subgroup, NemoScan demonstrated higher accuracy in terms of inter-implant distance deviation (p < 0.05), although no significant difference was observed for other measurement parameters. However, both digital planning software programs yielded significantly more accurate results compared to the freehand technique. In the edentulous maxilla subgroup, Exoplan showed better results only for deviation along the x-axis, while no statistically significant difference was found between the two digital software programs for other parameters. Overall, both digital planning software systems demonstrated superior accuracy in implant placement compared to the freehand method. The use of surgical guides significantly improves the accuracy of implant placement, particularly in esthetically critical anterior regions and cases involving multiple missing teeth. Although the use of surgical guides is effective in reducing angular deviations in posterior single-tooth restorations, the differences are not as pronounced as in multiple or anterior esthetic cases. Further studies with larger sample sizes are needed. In clinical practice, it is important to consider the potential deviations associated with surgical guides and to maintain safe distances from anatomical structures to minimize possible complications.