Bariatrik cerrahide prosedür ilişkili morbiditenin incelenmesi: Cerrahpaşa Bariatrik Cerrahi Merkezi retrospektif verileri
Procedure related morbidity in bariatric surgery: Retrospective analysis of Cerrahpasa Bariatrik Center
- Tez No: 985320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT EREN TAŞKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Obezite cerrahisi, sleeve gastrektomi, mini gastrik bypass, komplikasyonlar, mortalite, Genel cerrahi, Bariatric surgery, sleeve gastrectomy, mini gastric bypass, complications, mortality, General surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Bariyatrik Cerrahi Merkezi'nde 2017–2024 yılları arasında ameliyat edilen obezite hastalarının sonuçlarını incelemek ve uygulanan cerrahi yöntemlerin güvenilirlik ile etkinliğini değerlendirmektir. Özellikle sleeve gastrektomi (SG) ve mini gastrik bypass (MGB) yöntemleri karşılaştırılarak morbidite, mortalite ve uzun dönem sonuçları analiz edilmiştir. Yöntem: Çalışmaya 18 yaş ve üzeri, bariyatrik cerrahi endikasyonu ile opere edilmiş toplam 772 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, operasyon türleri, cerrahi süreleri, komplikasyonlar, mortalite ve takip verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Verilerin analizinde uygun istatistiksel yöntemler kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0.05 kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 39.8±10.7 yıl olup, çoğunluğu kadınlardan oluşmaktaydı (%72.8). Ortalama VKİ 44.5±5.6 kg/m² idi. En sık uygulanan yöntem MGB (%73.4) olurken, SG ikinci sırada yer aldı (%25.3). Erken dönemde en sık görülen komplikasyonlar arasında anastomoz kaçağı (%1.4) ve kanama (%2.2) yer aldı. Geç dönemde ise vitamin-mineral eksiklikleri (%16.2) ve safra taşı (%9.2) ön plandaydı. Yöntemler karşılaştırıldığında erken komplikasyon oranları benzer bulundu; ancak dumping sendromu MGB grubunda anlamlı derecede daha sık gözlendi (p=0.03). Sonuç: Bariyatrik cerrahi, merkezimizde güvenle uygulanmakta olup komplikasyon oranları literatürde bildirilen değerlerle uyumludur. SG ve MGB yöntemleri genel olarak benzer güvenlik profiline sahiptir; ancak MGB'de dumping sendromu daha fazla görülmektedir. Cerrahi yöntem seçiminde hasta özellikleri, eşlik eden hastalıklar ve cerrahi ekibin deneyimi dikkate alınmalı; uzun dönem başarı için multidisipliner takip ve düzenli kontroller ihmal edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aimed to evaluate the outcomes of bariatric surgery procedures performed between 2017 and 2024 at the Bariatric Surgery Center of Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine. In particular, sleeve gastrectomy (SG) and mini gastric bypass (MGB) were compared in terms of morbidity, mortality, and long-term clinical outcomes. Methods: A total of 772 adult patients who underwent bariatric surgery were analyzed retrospectively. Demographic characteristics, comorbidities, type of surgical procedure, operative duration, postoperative complications, mortality, and follow-up data were collected. Appropriate statistical methods were applied for data analysis, with significance set at p<0.05. Results: The mean age of the study population was 39.8±10.7 years, and the majority were female (72.8%). The mean BMI was 44.5±5.6 kg/m². MGB was the most frequently performed procedure (73.4%), followed by SG (25.3%). Early postoperative complications included anastomotic leakage (1.4%) and bleeding (2.2%). In the late postoperative period, vitamin and mineral deficiencies (16.2%) and gallstone disease (9.2%) were the most common. While early complication rates were comparable between the two procedures, dumping syndrome occurred significantly more often in the MGB group (p=0.03). Conclusion: Bariatric surgery can be safely performed in our center with complication rates consistent with those reported in the literature. SG and MGB demonstrate similar safety profiles; however, MGB is associated with a higher incidence of dumping syndrome. Surgical decision-making should be guided by patient characteristics, comorbidities, and surgical expertise, while long-term success relies on multidisciplinary follow-up and continuous monitoring.