Kamu diplomasisi bağlamında ortak değerlerin dış politika aracı olarak kullanılması: Türk Devletleri Teşkilatı örneği
The use of shared values as a foreign policy tool in the context of public diplomacy: The example of the Organization of Turkic States
  1. Tez No: 985367
  2. Yazar: OSMAN EZBERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel miras, Türk devletleri, Yumuşak güç, Cultural heritage, Turkish states, Soft power
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel güç mücadelesinin yumuşak güç eksenine kaydığı günümüzde, ulusların yalnızca resmi diplomatik kanallar aracılığıyla değil, aynı zamanda halklar arası etkileşim ve kültürel yakınlık üzerinden de dış politika hedeflerine ulaşma arayışı hız kazanmıştır. Bu bağlamda kamu diplomasisi, devletlerin uluslararası kamuoyunu etkileme kapasitesini artıran stratejik bir araç haline gelmiştir. Bu tez çalışması, kamu diplomasisinin çağdaş uluslararası ilişkilerde artan önemine dikkat çekerek, ortak kültürel ve tarihsel değerlerin dış politika aracı olarak kullanımını Türk Devletleri Teşkilatı örneği üzerinden ele almaktadır. Türk dünyasının ortak tarihsel mirası, dil ve kültürel benzerlikleri, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında bütünleştirici bir zemin oluşturarak kamu diplomasisinin kurumsallaşmasını kolaylaştırmaktadır. Çalışmada, Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurumsal yapısı, söylemsel inşası ve üye devletler arası ilişkilerde ortak değerlerin nasıl konumlandırıldığı, içerik analizi ve söylem çözümlemesi yöntemleriyle irdelenmiştir. Analizler, Türk Devletleri Teşkilatı'nın, bölgesel bütünleşme hedefleri doğrultusunda kamu diplomasisi pratiklerini ortak kimlik inşası ve dış politika meşruiyeti bağlamında stratejik olarak kullandığını göstermektedir. Ayrıca ortak değerlerin yalnızca sembolik değil, aynı zamanda işlevsel ve yönlendirici bir dış politika aracı olarak nasıl kurumsallaştığını ve bu sürecin Türk dünyasında nasıl karşılık bulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
As the global power struggle shifts to a soft power axis, nations' pursuit of foreign policy objectives has accelerated not only through official diplomatic channels but also through interpersonal interaction and cultural affinity. In this context, public diplomacy has become a strategic tool that enhances states' capacity to influence international public opinion. This thesis highlights the growing importance of public diplomacy in contemporary international relations and examines the use of shared cultural and historical values as a foreign policy tool through the example of the Organization of Turkic States. The shared historical heritage, linguistic, and cultural similarities of the Turkic world create an integrative foundation within the Organization of Turkic States, facilitating the institutionalization of public diplomacy. This study examines the institutional structure of the Organization of Turkic States, its discursive construction, and how shared values are positioned in relations between member states using content and discourse analysis. The analyses demonstrate that the Organization of Turkic States strategically utilizes public diplomacy practices in the context of building a shared identity and securing foreign policy legitimacy in line with its regional integration objectives. It also reveals how shared values have become institutionalized not only as symbolic but also as a functional and guiding foreign policy tool, and how this process has resonated within the Turkic world.