Alkol kullanım bozukluğu, bilişsel duygu düzenleme ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between alcohol use disorder, cognitive emotion regulation and attachment styles
- Tez No: 985372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET POYRAZ ÇÖKMÜŞ, DOÇ. DR. EBRU ALDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alkol Kullanım Bozukluğu, Bilişsel Duygu Düzenleme Stratejileri, Bağlanma Stilleri, Alcohol Use Disorder, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Attachment Styles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı alkol kullanım bozukluğu, bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda alkol kullanım bozukluğu tanılı 100 kişi ve DSM-5 kriterlerine göre herhangi bir psikiyatrik tanısı olmayan 115 kişiden oluşan, toplam 215 katılımcıya Sosyodemografik Bilgi Formu, Michigan Alkolizm Tarama Testi (MATT), Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (BDDÖ) ve Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği (EBBÖ) uygulanmıştır. İki grup arasındaki farkları değerlendirmek amacıyla; normallik varsayımını karşılayan değişkenlerde bağımsız örneklemler t-testi, normallik göstermeyen değişkenlerde ise Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Tüm örneklem üzerinde alkol kullanım bozukluğu, bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla korelasyon, regresyon ve aracılık analizleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre; bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden pozitif tekrar odaklanma ve plana tekrar odaklanma haricindeki stratejiler ile kaygılı-ikircikli bağlanma değişkenleri, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. Plana tekrar odaklanma ve bakış açısına yerleştirme dışındaki tüm bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile kaygılı-ikircikli bağlanma stili, MATT puanı ile anlamlı olarak ilişkilidir. Kendini suçlama stratejisi, pozitif tekrar odaklanma stratejisi ve kaygılı-ikircikli bağlanma stili MATT puanını istatistiksel olarak anlamlı şekilde yordamaktadır. Aracılık analizi sonucunda ise incelenen değişkenler arasında anlamlı bir aracılık etkisi saptanmamıştır. Bu çalışma, bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve bağlanma stillerinin alkol kullanım bozukluğu ile ilişkili olduğunu ortaya koyarak alan yazına özgün bir katkıda bulunmaktadır. Alkol kullanım bozukluğunu önlemek ve tedavi etmek için bağlanma stilleri ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin dikkate alınmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationships between alcohol use disorder, cognitive emotion regulation strategies, and attachment styles. In this context, a total of 215 participants (100 individuals diagnosed with alcohol use disorder and 115 individuals with no psychiatric diagnosis according to DSM-5 criteria) completed the Sociodemographic Information Form, the Michigan Alcoholism Screening Test (MAST), the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), and the Adult Attachment Style Scale (AASS). To examine group differences, independent sample t-test was conducted for variables meeting the normality assumption, while Mann-Whitney U test was employed for non-normally distributed variables. Correlation, regression, and mediation analyses were conducted across the entire sample to explore the relationships among alcohol use disorder, cognitive emotion regulation strategies, and attachment styles. Findings revealed that all cognitive emotion regulation strategies (except positive refocusing and refocus on planning) and anxious-ambivalent attachment style revealed statistically significant group differences. All cognitive emotion regulation strategies (except refocus on planning and putting into perspective) and anxious-ambivalent attachment style were significantly associated with alcohol use disorder scores. Regression analysis indicated that self-blame, positive refocusing, and anxious-ambivalent attachment style were significant predictors of alcohol use disorder scores. However, mediation analysis did not reveal any significant mediating effects among the variables. This study contributes to the literature by demonstrating that cognitive emotion regulation strategies and attachment styles are associated with alcohol use disorder. The findings highlight the potential value of targeting these psychological constructs in the prevention and treatment of alcohol use disorder.