Gelişimsel geriliği olan 60-72 aylık çocukların matematik becerileri üzerinde etkinlik temelli öğretim uygulamalarının etkisi
The effect of activity-based teaching practices on the mathematical skills of 60-to-72 month old children with developmental delays
- Tez No: 985371
- Danışmanlar: PROF. DR. LATİFE ÖZAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Gelişimsel gecikme, Matematik öğretimi, Nicelik, Sayı kavramı, Efficiency, Developmental delay, Mathematics teaching, Quantity, Number concept
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; okul öncesi eğitime devam eden gelişim geriliği tanılı çocukların matematik alanına ilişkin sayı ve nicelik kavramlarını öğrenmelerinde etkinlik temelli öğretime dayalı uygulamalarının etkililiğini incelemek ve uygulamaların öğretmen ve ebeveyn görüşleri doğrultusunda sosyal geçerliğini belirlemektir. Araştırmanın yöntemi, nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel öntest-sontest kontrol gruplu desendir. Araştırmanın katılımcıları; okul öncesi eğitime devam eden 60- 72 ay arasındaki gelişim geriliği tanısı almış sekizi deney ve sekizi kontrol grubu olmak üzere 16 çocuktan oluşmuştur. Veriler Okul Öncesi Çocukların Matematik Sayı ve Nicelik Kavramları Kazanımları Değerlendirme Aracı kontrol listeleri ile toplanmıştır. Verilerin analizi, gruplar içi Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi; gruplar arası Mann-Withney U testi ve deney grubu sontest ve izleme testleri için de Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanmıştır. Uygulama öncesi deney ve kontrol gruplarının öntest puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Uygulama sonrasında ise deney ve kontrol gruplarının sontest puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Deney grubunda yer alan çocuklara izleme testi uygulanmıştır. Sontest ile izleme testi puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu sonuç, deney grubuna uygulanan öğretim uygulamalarının etkililiğinin sürdüğünü göstermektedir. Araştırmanın sosyal geçerlik çalışması için öznel değerlendirme yöntemi uygulanmıştır. Sosyal geçerlik çalışmanın katılımcıları, okul öncesi öğretmenleri ile deney grubu çocuklarının ebeveynleridir. Veri toplama aracı olarak, yarı yapılandırılmış açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu uygulanmıştır. Sosyal geçerlik çalışmanın bulguları incelendiğinde; öğretmenler ve ebeveynler öğretim uygulamalarının etkili, eğlenceli ve öğretici bulduklarını ifade etmişlerdir. Sonuç olarak araştırmada uygulanan etkinlik temelli öğretim uygulamalarının çocukların sayı ve nicelik kavramlarını öğrenmelerinde etkili olduğu, öğretmenler ve ebeveynler tarafından uygulamaların anlamlı, uygulanabilir ve çocukların gelişim düzeyine uygun bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effectiveness of activity-based teaching-based applications in learning number and quantity concepts related to mathematics by children diagnosed with developmental delay who continue preschool education and to determine the social validity of the applications in line with the opinions of teachers and parents. The method of the study is a quasi-experimental pretest-posttest control group design, which is one of the quantitative research methods. The participants of the study consisted of 16 children diagnosed with developmental delay between the ages of 60-to-72 months who continue preschool education, eight in the experimental group and eight in the control group. Data were collected with the checklists of the Tool for Assessing the Gains of Mathematical Number and Quantity Concepts of Preschool Children. In the analysis of the data, Wilcoxon Signed Ranks Test was applied within the groups; Mann-Withney U test was applied between the groups and Wilcoxon Signed Ranks Test was applied for the posttest and follow-up tests of the experimental group. No significant difference was found between the pretest scores of the experimental and control groups before the application. After the application, a significant difference was found between the posttest scores of the experimental and control groups in favor of the experimental group. Follow-up test was applied to the children in the experimental group. There was no significant difference between the posttest and follow-up test scores. This result shows that the effectiveness of the teaching practices applied to the experimental group continued. The subjective evaluation method was applied for the social validity study of the research. The participants of the social validity study were preschool teachers and the parents of the children in the experimental group. A semi-structured interview form consisting of open-ended questions was used as a data collection tool. When the findings of the social validity study were examined; teachers and parents stated that they found the teaching practices effective, fun and educational. As a result, it was determined that the activity-based teaching practices applied in the study were effective in children's learning of the concepts of number and quantity and that the teachers and parents found the practices meaningful, applicable and appropriate for the children's developmental level.