Crataegus meyeri Pojark. bitkisi üzerine farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical studies on Crataegus meyeri Pojark
  1. Tez No: 985396
  2. Yazar: SERAP RİFAİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY MELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Crataegus meyeri Pojark, Flavonoit bileşikler, fenolik asitler, Antioksidan aktivite, Total fenolik bileşik miktar tayini, Total flavonoit miktar tayini, Crataegus meyeri Pojark, flavonoit compounds, phenolic acids, antioxidant activity, total phenolic content determination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
Özet
Doktora tez çalışması kapsamında, Türkiye'de yabani olarak yetişen ve halk arasında 'Roğuk' olarak bilinen Crataegus meyeri Pojark. türünün yaprak, çiçek ve ham meyvelerinden başta flavonoit bileşikler olmak üzere fenolik bileşiklerin izole edilmesi ve ekstreler üzerinde biyoaktivite çalışmalar yapılması hedeflenmiştir. Laboratuvar koşullarında kurutulan bitki materyalleri metanol ile perkolasyon yöntemiyle ekstre edilmiş, elde edilen metanol ekstreleri fraksiyonlayarak petrol eteri, diklorometan ve etil asetat fraksiyonlarında antioksidan aktivite ile toplam fenolik ve flavonoit içerikleri belirlenmiştir. Ekstrelerden elde edilen 10 bileşik Hiperozit (kersetin 3- O-galaktozit), İzokersetin (kersetin 3-O-β-glukopiranozit), nepetin (6-metoksi luteolin), sirsimaritin (5,4'-dihidroksi-6,7-dimetoksiflavon), ramnetin (kersetin 3'-metil eter), 6- metoksikemferol-3-O-glukopiranozit, mikulianin (kersetin 3-O-glukuronit), viteksin 2''-O ramnozit, şaftozit ve sinnamik asit olarak spektral yöntemlerle (UV, 1 H NMR, 13 C NMR, HMBC ve HRMS) tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to isolate phenolic compounds primarily flavonoits from the leaves, flowers, and unripe fruits of Crataegus meyeri Pojark., a species that grows wild in Türkiye and is known locally as“Roğuk,”and to evaluate the bioactivities of the obtained extracts. Plant materials dried under laboratory conditions were extracted by percolation using methanol. The resulting methanolic extracts were fractionated, and antioxidant activity as well as total phenolic and total flavonoid contents were determined in the petroleum ether, dichloromethane, and ethyl acetate fractions. Ten compounds were isolated from the extracts and identified by spectral methods (UV, ¹H NMR, ¹³C NMR, HMBC, and HRMS) as hyperoside (quercetin 3-O galactoside), isoquercetin (quercetin 3-O-β-glucopyranoside), nepetin (6-methoxy luteolin), cirsimarin (5,4'-dihydroxy-6,7-dimethoxyflavone), ramnetin (quercetin 3'-methyl ether), 6- methoxykaempferol-3-O-glucopyranoside, miquelianin (quercetin 3-O-glucuronide), vitexin 2''- O-rhamnoside, schaftoside, and cinnamic acid.