Kalp hastalığı tahmininde makine öğrenmesi algoritmalarının performans karşılaştırması : Türkiye'den bir uygulama
Performance comparison of machine learning algorithms in heart disease prediction: a case study from Türkiye
  1. Tez No: 985419
  2. Yazar: GÖNÜL KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA ÖZGÜR POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Artificial intelligence and machine learning course
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda iletişim ve bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, büyük veri analitiğini sağlık hizmetlerinde stratejik bir bileşen haline getirmiş; bu ilerlemeler, hastalıkların erken tanısı ve risk sınıflandırmasında makine öğrenmesi ve yapay zeka temelli yaklaşımların daha sistematik biçimde kullanılmasını mümkün kılmıştır. Makine öğrenmesi algoritmaları; genetik, yaşam tarzı, klinik ve demografik göstergeler gibi çok boyutlu, karmaşık veri yapılarından anlamlı örüntüler çıkararak hastalık riskinin belirlenmesinde yüksek başarı oranları sunmaktadır. Literatürde özellikle hazır, standartlaştırılmış veri setleri üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların yoğun olduğu görülmekle birlikte, bu veri setleri her zaman gerçek klinik koşulların çeşitliliğini ve heterojenliğini tam olarak yansıtamamaktadır. Bu bağlamda, hazır veri setleriyle yapılan araştırmalarla metodolojik açıdan örtüşen ancak yerel ve gerçek hasta verilerinin kullanılması bakımından literatüre özgün katkı sunan çalışmaların önemi giderek artmaktadır. Bu çalışmada, Denizli'deki bir özel hastanenin kardiyoloji kliniğine 2019–2024 yılları arasında başvuran hastalara ait elektronik tıbbi kayıtlardan elde edilen veri seti kullanılarak kalp hastalığı riskini öngörmede en başarılı makine öğrenmesi modelinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada eksik veri probleminin model performansı üzerindeki etkisini incelemek üzere dört farklı senaryo tanımlanmış ve çeşitli eksik veri işleme stratejileri uygulanmıştır. Elde edilen modeller doğruluk, kesinlik, duyarlılık ve F1 skoru gibi performans ölçütleri açısından kapsamlı bir biçimde değerlendirilmiştir. Bulgular, gerçek klinik veriyi temel alan makine öğrenmesi modellerinin, kardiyovasküler risk tahmininde karar destek mekanizmalarına katkı sağlayarak erken tanı süreçlerini güçlendirebileceğini ve bireyselleştirilmiş tedavi planlamasını destekleyebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, rapid advancements in communication and information technologies have transformed big data analytics into a strategic component of healthcare services; these developments have enabled the more systematic use of machine learning and artificial intelligence–based approaches in early disease diagnosis and risk classification. Machine learning algorithms can extract meaningful patterns from multidimensional and complex data structures—such as genetic, lifestyle, clinical, and demographic indicators—and thereby achieve high performance in determining disease risk. Although the literature shows a strong concentration of studies conducted on prepared data set, standardized datasets, such datasets do not always fully reflect the diversity and heterogeneity of real clinical conditions. In this context, studies that methodologically align with research using prepared datasets but provide an original contribution to the literature by utilizing local and real patient data have gained increasing importance. This study aimed to determine the most successful machine learning model for predicting heart disease risk using a dataset obtained from the electronic medical records of patients who visited the cardiology clinic of a private hospital in Denizli between 2019 and 2024. Four different scenarios were defined to examine the effect of missing data on model performance, and various missing data handling strategies were applied. The resulting models were comprehensively evaluated in terms of performance metrics such as accuracy, precision, sensitivity, and F1 score. The findings reveal that machine learning models based on real clinical data can contribute to decision support mechanisms in cardiovascular risk prediction, thereby strengthening early diagnosis processes and supporting personalized treatment planning.