Kadınlarda utangaçlığın meme kanserinde erken tanı davranışı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of shyness on breast cancer early detection behaviors in women
- Tez No: 985424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebelik bakımı, erken tanı, meme kanseri, utangaçlık, Breast cancer, early detection, midwifery care, shyness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, kadınların utangaçlık düzeylerinin meme kanserinde erken tanı davranışları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Utangaçlığın kadınların meme kanseri farkındalığı, erken tanı davranışları ve bu davranışları etkileyen faktörler üzerindeki rolünü ortaya koymak hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte yürütülen araştırma, Mayıs–Eylül 2024 tarihleri arasında 40–69 yaş aralığındaki 300 kadınla yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Kadınların Meme Kanseri Önleme Davranışlarını Etkileyen Faktörleri Belirleme Ölçeği (MEKÖD) ve Utangaçlık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 25.0 programında analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon ve çoklu regresyon analizleri uygulanmış; anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Kadınların MEKÖD toplam puanı 104.45 ± 16.43 olup, davranış düzeyleri orta bulunmuştur. En yüksek ortalama öz bakım (18.97 ± 6.98), en düşük ortalama stres yönetimi (9.91 ± 3.78) boyutundadır. Utangaçlık düzeyi 65.99 ± 23.63 ile orta seviyededir. Utangaçlık ile motivasyon (r=.230, p<0.001) ve öz yeterlilik (r=.184, p<0.01) arasında pozitif; destek sistemleri (r=-.165, p<0.05) ve bilgi arama (r=-.162, p<0.05) arasında negatif ilişkiler saptanmıştır. Sonuç: Utangaçlık, motivasyon ve öz yeterliliği artırırken sosyal destek arayışı ve bilgi edinme davranışlarını azaltmaktadır. Bu durum, utangaç kadınların kişisel bakımda güçlü ancak sosyal destek ve bilgi arama süreçlerinde daha sınırlı olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the effect of women's shyness levels on their early detection behaviors for breast cancer. The study examined the role of shyness in women's awareness, early detection behaviors, and the factors influencing these behaviors. Material and Method: This descriptive study was conducted between May and September 2024 with 300 women aged 40–69 using face-to-face surveys. Data were collected using the Personal Information Form, the Scale for Determining the Factors Affecting Women's Breast Cancer Prevention Behaviors (MEKÖD), and the Shyness Scale. Data were analyzed using SPSS 25.0. Descriptive statistics, Pearson correlation, and multiple regression analyses were applied; the significance level was set at p<0.05. Results: The participants' total MEKÖD score was 104.45 ± 16.43, indicating a moderate level of breast cancer early detection behaviors. Among the subscales, the highest mean score was observed in self-care (18.97 ± 6.98), while the lowest was in stress management (9.91 ± 3.78). The mean shyness score was 65.99 ± 23.63, reflecting a moderate level of shyness. Shyness was positively correlated with motivation (r = .230, p < 0.001) and self-efficacy (r = .184, p < 0.01), and negatively correlated with support systems (r = –.165, p < 0.05) and information-seeking behavior (r = –.162, p < 0.05) Conclusion: Shyness increases motivation and self-efficacy while reducing the pursuit of social support and information-seeking behaviors.