Türk iş hukukunda işyeri uygulaması
Workplace practice in Turkish labor law
  1. Tez No: 985458
  2. Yazar: TOLGA SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri Uygulaması, Çalışma Koşulları, Esaslı Değişiklik, Hukuki Sonuç, Workplace Practice, Working Conditions, Fundamental Change, Legal Results
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Tezimizin konusunu“Türk İş Hukukunda İşyeri Uygulaması”oluşturmaktadır. Çalışmamızın amacı, iş hukukunda çalışma koşullarını belirleyen, iş hukukuna özgü bir hukuk kaynağı olan işyeri uygulamasının ne olduğunu, hukuki niteliğini, ortaya çıkma ve sona erme şartlarını doktrin ve içtihatlar bağlamında ortaya koymaktır. Tezimiz, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, işyeri uygulaması kavramı, söz konusu kaynağın önemi ve bu kaynağın hukuki niteliği anlatılmıştır. İkinci bölümde, işyeri uygulamasının ortaya çıkması için gerekli şartlar, işyeri uygulamasının oluşup oluşamayacağı haller ve işyeri uygulaması konusundaki özel durumlar ayrı başlıklar altında izah edilmiştir. Özel durumlar kapsamında ayrı ayrı başlıklar altında; işe yeni alınan işçi açısından işyeri uygulaması, işveren değişikliği hallerinde işyeri uygulaması ve işyeri uygulamasının diğer hukuk kaynakları işe çelişmesi halinde çözümün nasıl sağlanacağı incelenmiştir. Tezimizin üçüncü bölümünde ise, öncelikle işyeri uygulamasının çalışma koşulları ile arasındaki ilişki açıklanmış, çalışma koşullarının değiştirilmesi konusunda eski kanun dönemi ve yeni kanun dönemi açısından açıklamalarda bulunulmuş, daha sonra ise işçi aleyhine bir işyeri uygulamasının ortaya çıkıp çıkamayacağına değinilmiştir. Son olarak, işyeri uygulamasının işveren tarafından tek taraflı olarak sona erdirilmesi ve işçi ile anlaşarak iki taraflı şekilde sona ermesi anlatılmıştır. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise, çalışmamızın genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is“Workplace Practice in Turkish Labor Law.”The aim of our study is to reveal what workplace practice is, its legal nature, and the conditions for its emergence and termination in the context of doctrine and case law, as it is a legal source specific to labor law that determines working conditions. Our thesis consists of three chapters. The first chapter explains the concept of workplace practice, the importance of this source, and its legal nature. The second chapter explains the conditions necessary for the emergence of workplace practice, the cases in which workplace practice may or may not occur, and special situations regarding workplace practice under separate headings. Special circumstances are examined under separate headings: workplace practice from the perspective of newly hired employees, workplace practice in cases of employer change, and how to resolve conflicts between workplace practice and other legal sources. In the third chapter of our thesis, the relationship between workplace practice and working conditions is first explained. The issue of changing working conditions is then discussed in terms of both the former and current legal frameworks. Subsequently, the possibility of workplace practice arising to the detriment of the employee is addressed. Finally, the unilateral withdrawal of workplace practices by the employer, as well as their termination through mutual agreement between the employer and the employee, are examined. The conclusion section of our study presents a general evaluation of our work.