Yükselen piyasa ekonomilerinde finansal entegrasyon: Faktör modellerinden kanıtlar
Financial integration in emerging markets: Evidence from factor models
  1. Tez No: 985478
  2. Yazar: EMRE KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN NAZLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası finans sistemi, Uluslararası finansal piyasalar, Yatırım finansmanı, International financial system, International financial markets, Finance of investments
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2005–2025 dönemi için 23 yükselen piyasa ekonomisinin hisse senedi piyasalarına ilişkin kapsamlı bir veri seti kullanarak finansal entegrasyon yapısını incelemektir. Araştırmanın temel odağı, finansal entegrasyonun asimetrik bir yapı gösterip göstermediğini analiz etmektir. Bunun için geleneksel ve kantil faktör modellerinden yararlanılmaktadır. Ayrıca, gözlemlenebilir makroekonomik ve finansal faktörlerden oluşan bir değişken seti oluşturularak, bu değişkenlerin gözlemlenemeyen faktörleri açıklama gücü analiz edilmektedir. Sonuçlar, yükselen piyasa ekonomilerinde finansal entegrasyonun belirgin biçimde rejim bağımlı bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Normal piyasa koşullarında ortak faktörlerin açıklama gücü yüksekken, pozitif ve negatif aşırı getiri dönemlerinde ülkeye özgü faktörlerin güçlendiği gözlemlenmektedir. Bu sonuçlar, finansal entegrasyonun stokastik bir süreç değil, piyasa duyarlılığına bağlı olan dinamik bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, finansal entegrasyonun düzeyini belirleyen faktör yapısının makro-finansal açıdan büyük ölçüde küresel finansal koşullar (VIX, kur, emtia fiyatları) tarafından yönlendirildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the structure of financial integration by using a comprehensive dataset on the stock markets of 23 emerging market economies for the period 2005–2025.The main focus of the research is to analyse whether financial integration exhibits an asymmetric structure. To this end, traditional and quantile factor models are utilised. In addition, a set of observable macroeconomic and financial variables is constructed to assess the explanatory power of these variables for the unobserved factors. The results indicate that financial integration in emerging market economies exhibits a distinctly regime-dependent structure. While common factors have high explanatory power under normal market conditions, country-specific factors are observed to gain strength during periods of positive and negative excess returns. These results reveal that financial integration is not a stochastic process, but rather a dynamic process dependent on market sensitivity. Furthermore, it is seen that the factor structure determining the level of financial integration is largely driven by global financial conditions (VIX, exchange rates, commodity prices) from a macro-financial perspective.