Fibromiyalji sendromlu kadınlarda dirençli solunum kas eğitiminin ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of functional respiratory muscle training on pain and quality of life in individuals with fibromyalgia syndrome: Randomized controlled trial
- Tez No: 985484
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NALAN SOYDAŞ ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Solunum Kası Eğitimi, Ağrı, Yaşam Kalitesi, MIP, Fibromyalgia, Respiratory Muscle Training, Pain, Quality of Life, MIP
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, fibromiyalji tanılı kadın bireylerde uygulanan dirençli solunum kas eğitiminin ağrı düzeyi, solunum kas kuvveti ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya 30–60 yaş aralığında 36 kadın birey katılmış ve katılımcılar üç gruba ayrılmıştır; yalnızca fibromiyalji egzersiz programı uygulayan grup, PowerBreathe® Classic MR cihazı ile dirençli solunum kas eğitimi alan grup ve konvansiyonel solunum kas eğitimi uygulanan grup. Müdahaleler altı hafta boyunca, haftada üç gün süreyle uygulanmıştır. Uygulama öncesi ve sonrası değerlendirilen McGill Ağrı Ölçeği, SF-36 Sağlık Anketi ve MIP/MEP ölçümleri sonucunda, özellikle PowerBreathe® kullanan grubun ağrı algısında anlamlı azalma, yaşam kalitesinin fiziksel ve psikolojik alt boyutlarında ise belirgin iyileşme sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu grupta, inspiratuar ve ekspiratuar kas kuvvetinde anlamlı artış gözlenmiştir. Diğer iki grubun da bazı alanlarda iyileşme gösterdiği ancak bu etkilerin daha sınırlı düzeyde kaldığı saptanmıştır. Sonuçlar, bireye özgü direnç düzeyiyle uygulanan solunum kas eğitiminin, fibromiyalji yönetiminde hem semptom kontrolü hem de genel yaşam kalitesi açısından etkili bir destekleyici müdahale olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of resistive respiratory muscle training on pain intensity, respiratory muscle strength, and quality of life in women diagnosed with fibromyalgia. Thirty-six female participants aged between 30 and 60 were randomly assigned to one of three groups: a fibromyalgia-specific exercise group, a group receiving additional resistive respiratory muscle training with the PowerBreathe® Classic MR device, and a group performing conventional respiratory muscle training. All interventions were conducted three times per week over a six-week period. Outcomes were assessed using the Short-Form McGill Pain Questionnaire, SF-36 Health Survey, and measurements of maximal inspiratory pressure (MIP) and maximal expiratory pressure (MEP). The findings revealed that participants in the PowerBreathe group experienced a significant reduction in perceived pain and a marked improvement in physical and psychological components of quality of life. Moreover, substantial increases were observed in both inspiratory and expiratory muscle strength. While the other two groups also showed improvements, these were less pronounced in comparison. The results suggest that individually tailored resistive respiratory muscle training, when combined with a fibromyalgia-specific exercise program, can serve as an effective adjunct in fibromyalgia management. This approach appears to enhance symptom control and contribute positively to functional capacity and overall well-being.