Multipl skleroz hastalarında corpus callosum anatomisinin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile incelenmesi
Magnetic resonance imaging–based morphological assessment of the corpus callosum in patients with multiple sclerosis
  1. Tez No: 985503
  2. Yazar: NEŞE DAĞDEVİREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ZEYBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Corpus Callosum, MRG, Multipl Skleroz, Morfometri, Corpus Callosum, MRI, Multiple Sclerosis, Morphometry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, multipl skleroz (MS) hastalarında corpus callosum'un (CC) morfometrik özelliklerini manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile değerlendirerek, kontrol grubu ile karşılaştırmayı ve MS'te korpus kallozum yapısındaki değişiklikleri ortaya koymayı amaçlamıştır. CC'nin MS'e bağlı demiyelinizasyon ve aksonal hasardan erken etkilenen bir yapı olması nedeniyle, ölçülen morfometrik parametrelerin hastalığın yapısal etkilerini yansıtacağı düşünülmüştür. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 120 MS hastası ve 120 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların midsagittal T1 ağırlıklı beyin MRG görüntülerinden corpus callosum'un çeşitli bölümlerine ait uzunluk ve genişlik ölçümleri yapılmıştır. Ölçülen temel parametreler arasında genu genişliği (GG), rostrum genişliği (RG), splenium genişliği (SG), CC uzunluğu (CCU), yüksekliği (CCY), minimal ve maksimal trunkus genişlikleri (TGmin, TGmax) ve CC ile ilgili çeşitli arka–ön mesafe ölçümleri (OV, AV, OİV, AİV) yer almıştır. BULGULAR: Analizler sonucunda MS grubunda özellikle RG, SG, TGmin ve TGmax değerlerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde düşük olduğu saptanmıştır. CCU ve bazı mesafe ölçümlerinde (OV, AİV) MS grubunda artış görülmüş ve anlamlı fark elde edilmiştir. GG her ne kadar MS grubunda daha düşük ortalama bulunmuş olsa da çoğu alt analizde anlamlı farklılık ortaya çıkmamıştır. Cinsiyete göre analizlerde MS erkek grubunda bazı parametrelerin kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu görülmüş, ancak bu farklılık parametreye göre değişkenlik göstermiştir. Genel olarak bulgular, MS hastalarında corpus callosum'un özellikle posterior segmentlerinde belirgin morfometrik azalma olduğunu göstermiştir. SONUÇ: Bu çalışma, corpus callosum'un belirli segmentlerinde gözlenen morfolojik değişikliklerin MS hastalarında yapısal etkilenmeyi yansıttığını ortaya koymuştur. Özellikle rostrum, splenium ve trunkus bölgelerinde belirgin incelme olması, MS'te demiyelinizasyon ve aksonal hasarın CC üzerinde seçici etkiler oluşturduğunu desteklemektedir. CC ölçümlerinin, MS'in tanısal sürecinde ve hastalık ilerleyişinin izlenmesinde potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aimed to evaluate the morphometric characteristics of the corpus callosum (cc) in patients with multiple sclerosis (ms) using magnetic resonance imaging (mrı) and to compare these measurements with those of healthy controls. Since the cc is known to be an early-affected structure in ms due to demyelination and axonal injury, it was hypothesized that the assessed morphometric parameters would reflect structural changes related to the disease. MATERİALS AND METHODS The study included 120 patients with ms and 120 healthy controls. Morphometric measurements of various regions of the corpus callosum were obtained from midsagittal t1- weighted brain mrı images. The primary parameters measured included genu width (gw), rostrum width (rw), splenium width (sw), cc length (ccl), height (cch), minimal and maximal trunk widths (twmin, twmax), and several anteroposterior distance measurements related to the cc (ov, av, oıv, aıv). RESULTS: Analysis revealed that rw, sw, twmin, and twmax values were significantly lower in the ms group compared with controls. Significant increases were observed in ccl and certain distance parameters (ov, aıv) among ms patients. Although gw tended to be lower in the ms group, most subgroup analyses did not show statistical significance. Sex-based analyses indicated that some parameters were higher in male ms patients compared with females, although this varied across measurements. Overall, the findings demonstrated pronounced morphometric reductions particularly in the posterior segments of the corpus callosum in ms patients. CONCLUSİON: This study demonstrates that specific segmental morphological alterations of the corpus callosum reflect structural involvement in multiple sclerosis. The marked thinning observed in the rostrum, splenium, and trunk regions supports the notion that demyelination and axonal degeneration exert selective effects on the CC in ms.