Morphometric analysis of the third ventricle and corpus callosum in multiple sclerosis patients: MRI study
Multiple skleroz hastalarında üçüncü ventrikül ve corpus callosum anatomisinin morfometrik analizi: Manyetik rezonans görüntüleme çalışması
- Tez No: 820598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENNAN ECE PİRZİRENLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Üçüncü ventrikül, Corpus callosum, Multipl skleroz, MRG, Beyin atrofisi, Third ventricle, Corpus callosum, Multiple sclerosis, MRI, Brain atrophy
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Üçüncü ventrikül (3V) genişlemesi ve Corpus callosum (CC) atrofisi, (MS) hastalarında merkezi beyin atrofisini belirlemede nesnel bir gösterge olarak önerilmiştir. MS ile ilgili beyin atrofisi araştırmalarındaki artan ilgiye rağmen, çoğu çalışma 3V ve CC 'nin birkaç anatomi parametresine odaklanmıştır. Daha kapsamlı bir değerlendirme için, bu çalışma, kolay lineer MRI ölçümlerini kullanarak MS hastalarında 3V ve CC 'nin anatomik değişikliklerini ele almayı ve sonuçları normal populasyonla karşılaştırmayı amaçlamaktadır. OMÜ öğretim hastanesinden 2017-2021 yılları arasında gerçekleştirilen 50 beyin MRI taraması (25 MS hastası ve 25 sağlıklı kontrol) seçildi. Yaşları 23 ile 48 arasında olan bireyler dahil edildi. 3V 'nin beş parametresi ve CC 'nin beş parametresi değerlendirildi. Sonuçlar, hastaların ortalama üçüncü ventrikül genişliğinin (W1) ventrikülün maksimum uzun ekseninin orta noktasında axial düzlemde ölçülen 6,08±2,34 mm, kontrollere kıyasla 2,67±0,63 mm (p=0,00) anlamlı derecede daha geniş olduğunu gösterdi. Aynı durum, hastaların interventriküler foramen seviyesinde ölçülen ortalama üçüncü ventrikül genişliği (W2) için de geçerlidir ve bu ölçümde hastaların genişliği 6,64±1,85 mm, kontrollerin ise 3,66±0,64 mm (p=0,00) olarak anlamlı derecede daha geniştir. Ventrikülün yüksekliği (H) (p=0,21) ve uzunluğu (L) (p=0,6) açısından önemsiz farklar tespit edildi. CC parametreleri açısından yapılan t-testi sonuçları, iki grup arasında genu (G) (p=0,000), body (B) (p=0,000), splenium (S) (p=0,000), anteroposterior çapı (AP) (p=0,008) ve corpus callosum indeksi (CCI) (p=0,000) için istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, dikkat çeken bulgu, ölçüm seviyesinden bağımsız olarak üçüncü ventrikülün genişlemesidir. MS hastaları, nörolojik olarak normal kişilere kıyasla anlamlı derecede daha ince CC segmentlere sahiptir.
Özet (Çeviri)
The third ventricle (3V) enlargement and corpus callosum (CC) atrophy have been proposed as subjective indicators for identifying central brain atrophy in multiple sclerosis (MS) patients. In spite of the increasing interest in MS-related brain atrophy research, most studies have tended to focus on a few anatomic parameters of the 3V and CC. For a more comprehensive evaluation, this study aims to address the anatomical changes of the 3V and CC in MS patients using easy linear MRI measurements and compare the results with those in the normal population. Fifty brain MRI scans (25 MS patients and 25 healthy controls) performed between 2017 and 2021 were selected from OMU Medical Faculty hospital. Individuals aged between 23 and 48 years. In this study five parameters of the 3V and five parameters of the CC were determined and evaluated. Results demonstrated that patients' mean third ventricular width (W1) measured in the axial plane at the midpoint of the maximum long axis of the ventricle 6.08±2.34 mm was significantly wider compared to controls 2.67±0.63 mm (p = 0.001). The same is true for patients' mean third ventricle width (W2) measured at the level of the interventricular foramen 6.64±1.85 mm, which was also significantly wider compared to controls 3.66±0.64 mm (p = 0.00). An insignificant difference regarding the height of the ventricle (H) with (p = 0.21) and length (L) with (p = 0.6) was noticed. As for the CC parameters, the results of the t-test revealed that there is a statistically significant difference between the two groups for genu G (P = 0.000), body B (P = 0.000), splenium S (P = 0.000), anteroposterior diameter AP (P = 0.008), and corpus callosum index (CCI) (P = 0.000). In conclusion, the noteworthy finding was the widening of the third ventricle, regardless of the level of measurement. MS patients had significantly thinner CC segments than their neurologically normal counterparts.