Bütünleşik proje teslim metodunun bım uygulamaları açısından incelenmesi
Examination of integrated project delivery method interms of bim applications
  1. Tez No: 985515
  2. Yazar: ELİF HAZAL ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN FERRAH GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Proje teslim sistemleri, Vaka analizi, Yapı bilgi modellemesi, Project delivery systems, Case study, Building information modeling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bütünleşik Proje Teslimi (IPD) ve Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), inşaat sektöründe iş birliğini ve verimliliği artırmayı hedefleyen iki tamamlayıcı yaklaşımdır. IPD, proje paydaşlarının erken katılımını, şeffaf bilgi paylaşımını, güvene dayalı ilişkileri ve ortak karar alma süreçlerini öne çıkarırken; BIM, dijital modelleme aracılığıyla yapıların tüm yaşam döngüsüne yönelik entegre bilgi yönetimi sunar. Bu tez çalışmasında, yapılan literatür taramasında seçilen vaka çalışmaları (Primed Mosaic Merkezi, Tonsberg Hastane Projesi ve Sutter Health Medikal Merkezi projeleri) üzerinden, IPD metodu BIM uygulamaları açısından incelenmiş, proje çıktıları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Vaka çalışmaları, IPD ve BIM'in birlikte kullanıldığında bilgi akışının güçlendiğini, paydaşlar arası iletişimin arttığını ve projenin süre, maliyet ve kalite performansının olumlu yönde etkilendiğini göstermektedir. Ayrıca, teknolojik araçların gelişimi ve dijital iletişim altyapısının güçlenmesi, bu yaklaşımların beraber uygulanabilirliğini artıran başlıca etkenler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, uygulamalarda rol ve sorumlulukların net tanımlanmaması, kültürel uyum sorunları ve teknik yeterlilik eksiklikleri gibi bazı zorluklarla da karşılaşılabilmektedir. Çalışmada ayrıca literatür taramasında elde edilen ikincil verilerden bir araştırma örneklemi oluşturulmuş ve istatistiksel analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Integrated Project Delivery (IPD) and Building Information Modeling (BIM) are two complementary approaches aimed at enhancing collaboration and efficiency in the construction industry. While IPD emphasizes early stakeholder involvement, transparent information sharing, trust-based relationships, and joint decision-making processes; BIM provides integrated information management for the entire life cycle of buildings through digital modeling. In this thesis, the selected case studies (Primed Mosaic Center, Tonsberg Hospital, and Sutter Health Medical Center projects) from the literature review were examined in terms of IPD method and BIM applications, and their effects on project outputs were evaluated. The case studies reveal that the combined use of IPD and BIM strengthens information flow, improves communication among stakeholders, and positively impacts project duration, cost, and quality performance. Furthermore, advancements in technological tools and the development of digital communication infrastructure are among the key factors that support the applicability of these approaches together. However, some challenges may be encountered, such as unclear role definitions and responsibilities in practice, cultural adaptation issues, and technical competence deficiencies. The study also created a research sample from secondary data obtained from the literature review and performed statistical analyses.