Farklı azot dozları ve biçim zamanlarının arpanın ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri
Effects of different nitrogen doses and harvesting times on the forage yield and quality of barley
- Tez No: 985514
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa, Azot dozu, Ot verimi, Barley, Nitrogen dose, Grass yield
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı azot dozu ve biçim zamanı uygulamalarının arpa bitkisinin ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2023-2024 vejetasyon döneminde Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Çalışmada 5 farklı azot dozu (0, 5, 10, 15 ve 20 kg/da) 3 farklı biçim zamanı (başaklanma dönemi, çiçeklenme dönemi ve süt olum dönemi) uygulanmıştır. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Azot dozları ana parsel, biçim zamanları ise alt parsel olarak planlanmıştır. Çalışmada bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, NDF, ADF, toplam sindirilebilir besin maddesi oranı (TSBM) ve nispi yem değeri (NYD) belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, arpada bitki boyu değerleri 101.1-108.2 cm, yeşil ot verimi 3449.2-4123.6 kg/da, kuru ot verimi 897.8-1302.2 kg/da, ham protein oranı %5.83-8.99, ham protein verimi 69.5-93.6 kg/da, NDF %51.45-67.05, ADF %38.65-51.63, TSBM %34.7-51.5 ve NYD %67.5-106.3 arasında değişmiştir. Azot dozları arttıkça bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, TSBM ve NYD oranı artmış, ADF ve NDF oranı ise azalmıştır. Biçim zamanları ilerledikçe, bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein verimi, NDF ve ADF oranları artmış, ham protein oranı, TSBM ve NYD oranları azalmıştır. Sonuçlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, hem verim hem de kalite açısından dekara 15 ve 20 kg azot uygulamaları arasında fark görülmezken, arpanın süt olum döneminde hasat edilmesi verim açısından, başaklanma döneminde hasat edilmesi ise kalite açısından en yüksek değerleri vermiştir. Denemede verim ve kalite açısından en az kayıp, dekara 15 kg azot ve çiçeklenme döneminde hasat yapılması ile olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at the Education, Research, and Application Farm of the Faculty of Agriculture, Isparta University of Applied Sciences, during the 2023-2024 growing season to determine the effects of different nitrogen doses and timing of application on the yield and quality of barley. The study applied 5 different nitrogen doses (0, 5, 10, 15, and 20 kg/da) at 3 different application times (heading stage, flowering stage, and milk stage). The experiment was set up in randomized blocks with split plots, with three replications according to the experimental design. Nitrogen rates were planned as main plots, while application times were planned as subplots. Plant height, green forage yield, hay yield, crude protein content, crude protein yield, NDF, ADF, total digestible nutrients (TDN), and relative feed value (RFV) were determined in the study. According to the research results, the plant height values in barley were 101.1-108.2 cm, green forage yield 3449.2-4123.6 kg da-1, hay yield 897.8-1302.2 kg da-1, crude protein content 5.83-8.99, crude protein yield 69.5-93.6 kg da-1, NDF 51.45-67.05%, ADF 38.65-51.63%, TDN 34.7-51.5% and RFV 67.5-106.3. As nitrogen doses increased, plant height, green forage yield, hay yield, crude protein content, crude protein yield, TDN and RFV increased, while ADF and NDF decreased. As the cutting times progressed, plant height, green forage yield, hay yield, crude protein yield, NDF and ADF ratios increased, while crude protein ratio, TDN and RFV decreased. When the results were evaluated as a whole, there wasn't a significant difference 15 and 20 kg of nitrogen applications per decare in terms of both yield and quality, while harvesting barley during the milk stage yielded the highest values in terms of yield and harvesting during the heading stage yielded the highest values in terms of quality. The trial concluded that the least loss in terms of yield and quality would be achieved with 15 kg of nitrogen per decare and harvesting during the flowering stage.