Gömülü mandibuler üçüncü molar cerrahi çekim sonrası trombositten zengin plazma (TZP) ve konsantre büyüme faktörü (KBF) uygulamasının postoperatif ağrı, ödem ve alveolar osteit insidansına etkisinin değerlendirilmesi: Prospektif, randomize kontrollü çalışma
To evaluate the incidence of postoperative pain, swelling, and alveolar osteitis following surgical extraction of mandibular impacted third molars by comparing the incidence of postoperative pain, swelling, and alveolar osteitis encountered after standard surgical extraction using post-extraction CGF or PRP
  1. Tez No: 985577
  2. Yazar: EMIN VALIYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANDAÇ DOĞAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Konsantre büyüme faktörü, mandibular üçüncü molar, postoperatif ağrı, postoperatif ödem, trombositten zengin plazma, Concentrated growth factor, mandibular third molar, postoperative pain, postoperative edema, platelet-rich plasm
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mandibular gömülü üçüncü molar cerrahisi sonrasında gelişen postoperatif ağrı, ödem ve alveolar osteit insidansını değerlendirmek ve cerrahi sonrası uygulanan KBF ile TZP'nin, standart cerrahi çekim sonuçlarıyla karşılaştırmalı olarak etkilerini incelemektir. Materyal ve metod: Mandibular gömülü üçüncü molar cerrahi çekimi planlanan toplam 42 hasta çalışmaya dahil edilmiş ve rastgele yöntemle üç eşit gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda yalnızca standart cerrahi çekim yapılırken, diğer gruplarda çekim sonrası KBF veya TZP uygulanmıştır. Postoperatif ağrı, ödem ve alveolar osteit tüm gruplarda değerlendirilmiş ve istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmada gruplar arasında postoperatif ağrı düzeylerinde anlamlı bir farklılık saptanmamış olmakla birlikte, KBF uygulanan grupta ağrı düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşük seyretmiştir. Ödem bulguları incelendiğinde tüm gruplarda zamanla azalma görülmüş; KBF'nin erken dönemde, TZP'nin ise geç dönemde ödemi azaltmada daha etkili olduğu belirlenmiştir. Alveolar osteit açısından hiçbir katılımcıda komplikasyon gözlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışma, gömülü üçüncü molar cerrahisi sonrasında biyolojik materyallerin postoperatif sürece katkı sağladığını göstermektedir. KBF uygulaması erken dönemde ödem ve ağrı üzerinde olumlu etki göstermiş, TZP uygulaması ise özellikle ödemin geç dönemde azalmasına katkıda bulunmuştur. Alveolar osteit insidansına rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the incidence of postoperative pain, edema, and alveolar osteitis following mandibular impacted third molar surgery and to investigate the effects of postoperative CGF and PRP in comparison with the results of standard surgical extraction. Material and Method: A total of 42 patients scheduled for surgical extraction of impacted mandibular third molars were included in the study and randomly assigned to three equal groups. The control group underwent standard surgical extraction, while the other groups received post-extraction CGF or PRP. Postoperative pain, edema, and alveolar osteitis were assessed and statistically compared in all groups. Results: While no significant difference was found in postoperative pain levels between the groups in the study, pain levels were lower in the CGF group compared to the control group. When examining edema findings, a decrease was observed over time in all groups; CGF was found to be more effective in reducing edema in the early phase, while PRP was found to be more effective in reducing edema in the late phase. No complications were observed in terms of alveolar osteitis in any of the participants. Conclusion: This study demonstrates that biological materials contribute to the postoperative course after impacted third molar surgery. CGF application had a positive effect on edema and pain in the early period, while PRP application contributed particularly to the late-term reduction of edema. No incidence of alveolar osteitis was observed.