An Investigation on floor panel heating by conductive sheet analogy
- Tez No: 4022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: iletken kağıt andınım, panel ısıtması VI, Conductive-sheet analogy, panel heating
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET“DÖŞEMEDEN ISITMANIN İLETKEN KA?IT ANDIRIMI YOLU İLE İNCELENMESİ”Mataracı, Mehmet Rıfat Yüksek Lisans Tezi : Mak. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Birol Yücel Eylül, 1988 ;129 Sayfa Bu çalışmada, iletken kağıt kullanılarak yapılan elektrik andırımının çok elemanlı sistemlere uygulanabilirliğinin ispatı için serpantinleri gömülü bir ısıtma paneli iletken kağıt kullanılarak modellenmiştir. Bu amaçla bir döşemeden ısıtma paneli için sayısal çözümle elde edilen değerler andını yolu ile elde edilen değerlerle karşılaştırılmış ve sonuçların tatmin edici bir uyumluluk gösterdiği gözlenmiştir. iletken kağıdın direncini arttırmak için yapılan çalışmalar sırasında, direnenin ufak delikler açmak suretiyle arttırılmasının, büyük parçalar kesmeye kıyasla daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Fakat küçük delikler açmak suretiyle direnç en fazla bir misli arttırılabilmektedir. Bu nedenle, daha yüksek oranlar için modelin ilgili bölgelerinde büyük parçalarkesilmesi gerekli direnç oranının tutturulabilmesi için zorunlu olmaktadır. Ayrıca tasarım mühendislerine gerekli olabilecek bazı bilgiler,Ankara'daki tipik bir uygulamayı temsil eden bir döşemeden ısıtma paneli için elektrik andınım yolu ile elde edilmiştir. Sıkça kullanılan iki döşeme malzemesi, parke ve seramik, döşeme yüzeyi sıcaklığı ve ısı verimi yönünden karşılaştırılmış; ayrıca boru aralığının ortalama döşeme yüzeyi sıcaklığına, yüzeydeki sıcaklık dağılımına, ve ısıtma sisteminin performansına olan etkileri de incelenmiştir. Son olarak bir tavan-döseme birleşik paneli yüzey sıcaklığı ve ısı verimi yönünden incelenmiş ve yalıtım katmanının kaldırılmasının, ilk yatırım maliyeti, ısı verimi ve sistem performansı yönünden daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“AN INVESTIGATION ON FLOOR PANEL HEATING BY CONDUCTIVE SHEET ANALOGY”Mataraci, Mehmet Rifat M.S. in M.E Supervisor: Assoc. Prof. Birol Yücel September, 1988; 129 pages An embedded coil heating panel was simulated by using conductive sheet analogy, with the preliminary object of establishing the validity of the application of the conductive sheet analogy to mul t icomponent systems. For this purpose the numerical solution obtained for a floor panel was compared, with the analog solution. It was observed that the results agree satisfactorily. Also, during the trials to increase the resistance of the conductive sheet, it was observed that increasing the resistance by piercing small holes gives better results than lumping. But, by piercing small holes the resistance of the conductive sheet can be increased up iiito 100%. For this reason, for higher ratios the model must be lumped at the relevant sections to obtain the necessary resistance ratio. Some useful information for designers has also been obtained by the conductive sheet analogy about a floor panel application which represents a typical application in Ankara. Two widely used floor coverings, namely parquet and ceramic tiles are compared with regard to floor surface temperature and heating effect. Effects of pipe spacing on the average floor surface temperature, surface temperature distribution, and on the performance of the heating system were also investigated. Finally a combined floor-ceiling panel was compared with a floor panel with regard to floor surface temperatures and heat output. It was observed that the removal of the insulation gives very good results with regard to the cost of installation, heat output, and effectiveness.