İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin sosyal medya davranışlarının incelenmesi
An investigation of the social media behavior of Imam Hatip High School students
- Tez No: 985598
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Gençlik, Sosyal medya, İmam hatip liseleri, Religious education, Youth, Social media, İmam hatip high schools
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kız imam hatip lisesi 9-10-11-12. sınıf düzeyindeki öğrencilerin sosyal medya kullanımının onların davranışlarına olan ilişkisini öğrenmek amacıyla hazırlanmıştır. İmam hatip lisesinde öğrenim gören kız öğrencilerin sosyal medya kullanım amaçları, sosyal medyayı nasıl kullandıkları ve ayrıca bunun dini-sosyal hayatlarına etkisi tespit edilmeye çalışılacaktır. İmam hatip gençliği üzerine medya ve dini kimlik çalışmalarının sınırlı olması bu çalışmanın ortaya çıkmasına imkân sağlamıştır. Böylelikle bu çalışma din eğitimi, gençlik, imam hatip gençliği, sosyal medya kavramları etrafında yoğunlaşmış olup bu sahada gençlerle ilgili gerçekleştirilecek daha kapsamlı çalışmalara katkıda bulunma amacı taşımaktadır. Çalışma grubunu, Samsun ili, İlkadım İlçesi'nde bulunan Emine Ahmet Yeni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İlkadım Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, 9-10-11-12. sınıflardan toplam 25 kız öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen çerçevesinde, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmelerde elde edilen verilerin incelenmesi sonucunda temalar ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin, en fazla instagram platformunu kullandığı ve eğlence amaçlı olarak bu platformda ortalama 3-4 saat geçirdikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin sosyal medya kullanımından ötürü dini hayatları açısından özellikle namaz ibadetini erteledikleri, akademik açıdan ise ders çalışmayı erteledikleri ortaya çıkmıştır. Öğrenciler sosyal medyada inanç ve değerlere uygun olmayan içeriklerle çok fazla karşılaştıklarını ve bunlardan etkilendiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin neredeyse tamamı dini inançları sorgulamada sosyal medyanın olumsuz etki oluşturduğunu belirtmişlerdir. Katılımcılar, dini hassasiyet açısından en çok LGBT ve nikahsız yaşam propagandasını rahatsız edici bulmaktadır. Sosyal medyayı etkin kullanan katılımcıların sosyal medyada İslam'ın yasakladığı yaşam tarzlarına karşı çıktıkları, aykırı paylaşımlara karşı yorum yapıp, o sayfaları engellemeyi tercih ettikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak araştırmaya dahil olan katılımcılar, sosyal medyayı etkin kullanmakla birlikte, İslam'a uygun olmayan içeriklere yorum yapma ve engelleme gibi birtakım tepki verdikleri sonuçları arasındadır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the relationship between social media usega and behavior among 9th-, 10th-, 11th-, and 12th-grade girls imam hatip high school students. The purpose of social media usage among female students in imam hatip high school, how they use social media, and its impact on their religious and social lives will be determined. The limited number of media and religious identity studies on imam hatip youth has enabled this study. Thus, this study focuses on the concepts of religious education, youth, Imam Hatip youth, and social media, and aims to contribute to more comprehensive studies on young people in this field. The study group consisted of 25 female students from 9th, 10th, 11th, and 12th grades at Emine Ahmet Yeni Girls Anatolian Imam Hatip High School and İlkadım Girls Anatolian Imam Hatip High School in the İlkadım district of Samsun province. A semi-structured interview technique was used in the study, within the framework of a phenomenological design, a qualitative research method. Themes and codes were created as a result of the analysis of the data obtained from the interviews. According to the research results it was revealed that the students use Instagram the most, spending an average of 3-4 hours on it for entertainment. It was revealed that students postponed their religious practices, particularly prayers, and academically, they postponed studying due to social media usage. Students stated that they frequently encountered and were influenced by content on social media that was incompatible with their beliefs and values. Almost all students stated that social media had a negative impact on their ability to question their religious beliefs. Participants find LGBT and unmarried life propaganda the most disturbing in terms of religious sensitivity. It was found that participants who actively use social media oppose lifestyles prohibited by Islam, commenting on posts that contradict them and choosing to block those pages. The study concluded that while participants actively use social media, they also react to content that is unacceptable to Islam, such as commenting on and blocking it.