Lise öğrencilerinin İngilizce öğreniminde öğrenen özerklikleri, İngilizce özyeterlilikleri ve İngilizce mobil uygulama kullanımlarının İngilizce akış durumlarını yordamadaki rolü
The role of high schoolers' learner autonomy, self-efficacy, and English mobile application usage in predicting their flow state in English
- Tez No: 962504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ATABEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akış, güdülenim, İngilizceye yönelik özyeterlilik, mobil öğrenme, öğrenen özerkliği, özyeterlilik, Flow, learner autonomy, mobile learning, motivation, self-efficacy, self-efficacy for English
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada lise öğrencilerinin İngilizce öğreniminde öğrenen özerkliklerinin, İngilizce özyeterliliklerinin ve İngilizce mobil uygulama kullanımlarının İngilizce akış durumlarını ne denli yordadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Ek olarak araştırmada lise öğrencilerinin İngilizce öğreniminde öğrenen özerklikleri, İngilizce özyeterlilikleri, İngilizce mobil uygulama kullanımları ve İngilizce akış durumlarının okul, cinsiyet, yaş, sınıf, internet ve sosyal ağ kullanımı, İngilizce mobil uygulama kullanımı gibi değişkenlere göre incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırmanın elverişlilik örneklemesi ile oluşturulan örneklemini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Antalya ili Aksu ilçesindeki Aksu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Aksu Anadolu Lisesi ve Aksu Fen Lisesi'nde okuyan 670 gönüllü öğrenci oluşturmuştur. Veriler Öğrenen Özerkliği Ölçeği, İngilizce ile İlgili Özyeterlilik İnancı Ölçeği, Yabancı Dil Eğitsel Mobil Uygulama Kullanımı Ölçeği, İngilizce Akış Durumu Ölçeği ile kişisel bilgi formundan oluşan bir ölçme aracı ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimleyici istatistiksel tekniklere ek olarak Student's t-testi, tek yönlü varyans çözümlemesi, Pearson's r momentler çarpımı korelasyon katsayısı ve çoklu doğrusal regresyon teknikleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda lise öğrencilerinin okul, cinsiyet, yaş ve sınıf gibi demografik özelliklerinin Öğrenen Özerkliği Ölçeği, İngilizce ile İlgili Özyeterlilik İnancı Ölçeği, Yabancı Dil Eğitsel Mobil Uygulama Kullanımı Ölçeği ve İngilizce Akış Durumu Ölçeği toplam ve alt boyut puanları ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Ek olarak lise öğrencilerinin internet, sosyal ağ ve İngilizce öğrenmek için mobil uygulama kullanım davranışlarının da Öğrenen Özerkliği Ölçeği, İngilizce ile İlgili Özyeterlilik İnancı Ölçeği, Yabancı Dil Eğitsel Mobil Uygulama Kullanımı Ölçeği ve İngilizce Akış Durumu Ölçeği toplam ve alt boyut puanları ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Regresyon çözümlemelerinde okuma özyeterliliği ve yabancı dil öğrenimine katkının akışı; özerklik, okuma özyeterliliği ve yazma özyeterliliğinin akış alt boyutunu; özerklik, konuşma özyeterliliği ve yabancı dil öğrenimine katkının sıkılma alt boyutunu; özerklik ve algılanan kontrolün kaygı alt boyutunu istatistiksel olarak anlamlı biçimde yordadığı ortaya çıkmıştır. Sonuçta bulgular tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the extent to which high school students' learner autonomy in English, English self-efficacy, and the use of English mobile applications predict their flow state in English learning. Additionally, the study sought to investigate how students' learner autonomy, English self-efficacy, use of English mobile applications, and flow state in English learning vary according to variables such as school type, gender, age, grade level, internet, social media use and using mobile applications for English. The sample of the study, selected through convenience sampling, consisted of 670 volunteer students studying during the 2023–2024 academic year at Aksu Girls' Anatolian Imam Hatip High School, Aksu Anatolian High School, and Aksu Science High School, located in the Aksu district of Antalya, Türkiye. Data were collected using an instrument composed of the Learner Autonomy Scale, the English Self-Efficacy Belief Scale, the Foreign Language Educational Mobile Application Use Scale, the English Flow State Scale, and a personal information form. In addition to descriptive statistical techniques, the data were analyzed using Student's t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson's product-moment correlation coefficient, and multiple linear regression analysis. The results revealed statistically significant relationships between students' characteristics—such as school type, gender, age, grade level—and their total and subscale scores on the Learner Autonomy Scale, English Self-Efficacy Belief Scale, Foreign Language Educational Mobile Application Use Scale, and English Flow State Scale. In addition, the results also revealed statistically significant relationships between students' use of internet, social media, and mobile applications for learning English and their total and subscale scores on the Learner Autonomy Scale, English Self-Efficacy Belief Scale, Foreign Language Educational Mobile Application Use Scale, and English Flow State Scale. Regression analyses indicated that reading self-efficacy and perceived contribution to language learning significantly predicted the overall flow experience; autonomy, reading, and writing self-efficacy significantly predicted the flow subdimension; autonomy, speaking self-efficacy, and perceived contribution to language learning significantly predicted the boredom subdimension; and autonomy and perceived control significantly predicted the anxiety subdimension. In conclusion, the findings were discussed, and implications and recommendations were provided.