Non-diyabetik MASLD hastalarında OGTT t-AUC ölçümlerinin tanısal değeri ve Elastografi CAP skoru ile ilişkisi
The diagnostic value of ogtt t-AUC measurements in non-diabetic MASLD patients and its relationship with Elastography CAP score
  1. Tez No: 985601
  2. Yazar: ERHAN HAMZAÇEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ŞIVGIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Internal diseases, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: MASLD, Oral Glukoz Tolerans Testi, t-AUC, Transient Elastografi, CAP Skoru, İnsülin Direnci, MASLD, Oral Glucose Tolerance Test, t-AUC, Transient Elastography, CAP Score, Insulin Resistance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın birincil amacı, diyabet tanısı olmayan Metabolik Disfonksiyon İlişkili Steatotik Karaciğer Hastalığı (MASLD) olan bireylerde, Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) sırasında elde edilen toplam glisemik yükün (t-AUC) tanısal değerini belirlemek ve bu ölçümlerin Transient Elastografi (FibroScan) ile saptanan karaciğer yağlanma derecesi (CAP skoru) ile ilişkisini incelemektir. İkincil amaç ise t-AUC ve diğer metabolik risk faktörlerinin MASLD varlığını öngörmedeki bağımsız etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve prospektif nitelikteki bu çalışmaya, diyabet ve alkol kullanım öyküsü olmayan toplam 135 katılımcı (MASLD, Var=76, Yok=59) dahil edilmiştir. Katılımcılara 75-gr standart OGTT uygulanarak trapezoidal yöntemle t-AUC değerleri hesaplanmıştır. Karaciğer steatozu ve fibrozis derecesi, Vibrasyon Kontrollü Transient Elastografi (FibroScan) yöntemiyle kantitatif olarak ölçülmüştür. Veriler Mann-Whitney U, Spearman korelasyon ve tek ve çok değişkenli lojistik regresyon testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: MASLD grubunda t-AUC değerleri, MASLD olmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (Medyan: 264.4 vs 234.8 mg/dL·saat, 𝑝 < 0.001) . t-AUC değerleri ile karaciğer yağlanma derecesini gösteren CAP skoru arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir korelasyon izlenmiştir (𝑟 = 0.509, 𝑝 < 0.001). ROC analizinde t-AUC için belirlenen 242.9 mg/dL·saat eşik değerinin duyarlılığı %73.7, özgüllüğü %61.0 olarak bulunmuştur. Ancak çok değişkenli analizde t-AUC bağımsız yordayıcı etkisini yitirirken (𝑝 = 0.556); Bel Çevresi (OR: 1.244, 𝑝 < 0.001) ve GGT (OR: 1.100, 𝑝 = 0.007) MASLD varlığı için en güçlü bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız, diyabetik olmayan MASLD hastalarında postprandial glukoz yükünün (t-AUC) arttığını ve karaciğer yağlanma şiddetiyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Buna rağmen, glukoz intoleransı tek başına bir neden olmaktan ziyade viseral obezitenin bir yansımasıdır. Klinik pratikte MASLD risk taramasında bel çevresi ve GGT ölçümü, t-AUC hesaplamasına göre daha güçlü ve bağımsız birer belirteçtir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study was to determine the diagnostic value of total glycemic load (t-AUC) obtained during the Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) in non diabetic individuals with Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease (MASLD) and to investigate the relationship between these measurements and the degree of liver steatosis (CAP score) assessed by Transient Elastography (FibroScan). The secondary aim was to evaluate the independent effects of t-AUC and other metabolic risk factors in predicting the presence of MASLD. Materials and Methods: A total of 135 participants (MASLD=76, Non-MASLD=59) without a history of diabetes or alcohol consumption were included in this cross-sectional and prospective study. A standard 75-g OGTT was administered to the participants, and t-AUC values were calculated using the trapezoidal method. The degree of liver steatosis and fibrosis was quantitatively measured using Vibration-Controlled Transient Elastography (FibroScan). Data were analyzed using Mann-Whitney U, Spearman correlation, and multivariate logistic regression tests. Results: The t-AUC values in the MASLD group were found to be statistically significantly higher compared to the non-MASLD group (Median: 264.4 vs 234.8 mg/dL·h, 𝑝 < 0.001). A positive and significant correlation was observed between t AUC levels and the CAP score indicating the degree of liver steatosis (r = 0.509, p < 0.001). In ROC analysis, the sensitivity and specificity of the 242.9 mg/dL·h cut-off value determined for t-AUC were 73.7% and 61.0%, respectively. However, while t-AUC lost its independent predictive effect in multivariate analysis (𝑝 = 0.556), Waist Circumference (OR: 1.244, 𝑝 < 0.001) and GGT (OR: 1.100, 𝑝 = 0.007) were identified as the strongest independent risk factors for the presence of MASLD. Conclusion: Our study demonstrated that postprandial glucose load (t-AUC) is increased in non-diabetic MASLD patients and is associated with the severity of liver steatosis. Nevertheless, glucose intolerance appears to be a reflection of visceral obesity rather than a sole cause. In clinical practice, waist circumference and GGT measurement are stronger and more independent markers than t-AUC calculation for MASLD risk screening.