Paylaşım ekonomisinde turist rehberlerinin girişimciliği
Entrepreneurship of tourist guides in the sharing economy
- Tez No: 985663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE AYDOĞAN, DOÇ. DR. İBRAHİM ÇİFÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Dijital girişimcilik, Turist rehberi, Digital entrepreneurship, Tourist guides
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı paylaşım ekonomisi platformları aracılığıyla hizmet veren profesyonel turist rehberlerinin girişimcilik sürecinin analiz edilmesi yoluyla, paylaşım ekonomisi platformlarının, Türkiye'de turist rehberliği mesleğine entegrasyonunun öneminin, etkilerinin ve bu bağlamda turist rehberliği mesleğinin vizyonunun ortaya konulmasıdır. Bu amaçla paylaşım platformları aracılığıyla girişimcilik faaliyetinde bulunan 21 profesyonel turist rehberi ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilerek nitel veri toplanmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde paylaşım ekonomisi olgusu ve paylaşım ekonomisi-turizm endüstrisi ilişkisi incelenmiştir. İkinci bölümde ise girişimcilik olgusu, girişimcilik-paylaşım ekonomisi, girişimcilik-turist rehberliği ilişkileri irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise paylaşım ekonomisinde hizmet veren turist rehberlerinin girişimcilik süreçleri nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik bir bakış açısıyla tematik olarak analiz edilmiştir. Verilerin güvenirliğini artırmak ve bulguların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak amaçlı, orijinal görüşme transkriptlerinden alınan özgün alıntılar kullanılmıştır. Araştırma sonucunda paylaşım ekonomisi aracılığıyla hizmet veren turist rehberlerinin girişimcilik süreçlerinin analizi ile beş ana tema ortaya konmuştur: 1) Motivasyonlar, 2) Değişen turist rehberi rolü, 3) Algoritmik rehberlik, 4) Dijitalleşme, 5) Güçlükler. Araştırma sonuçlarının, turizm endüstrisinin en önemli mesleklerinden biri olan turist rehberliğinin dijitalleşen dünyaya adaptasyonu açısından yardımcı olacak önemli pratik bilgiler sağlayacağı ve teorik olarak girişimcilik olgusu etrafında turizm literatürüne yeni bir bakış açısı kazandıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyse the entrepreneurial process of professional tourist guides providing services through sharing economy platforms, thereby highlighting the importance and effects of integrating sharing economy platforms into the tourist guiding profession in Turkey and outlining the vision for the tourist guiding profession in this context. To this end, semi-structured interviews were conducted with 21 professional tourist guides engaged in entrepreneurial activities through sharing platforms to collect qualitative data. The research consists of three sections. The first section examines the phenomenon of the sharing economy and the relationship between the sharing economy and the tourism industry. The second section examines the concept of entrepreneurship and the relationships between entrepreneurship and the sharing economy, and entrepreneurship and tourist guiding. In the third section, the entrepreneurial processes of tourist guides providing services in the sharing economy were analysed thematically from a phenomenological perspective using qualitative research methods. Original quotations from the original interview transcripts were used to increase the reliability of the data and to aid in a better understanding of the findings. The research results revealed five main themes through the analysis of the entrepreneurial processes of tourist guides providing services via the sharing economy: 1) Motivations, 2) Guiding Transition, 3) Digitalisation, 4) Algorithmic guiding, 5) Challenges. It is believed that the research findings will provide important practical information to assist the adaptation of tourist guiding, one of the most important professions in the tourism industry, to the digitalising world and will theoretically bring a new perspective to tourism literature around the phenomenon of entrepreneurship.