Non-palpable testis tanısı alıp Fowler Stephens yöntemi ile laparoskopik orşiopeksi yapılan hastaların uzun dönem sonuçlarının, skrotumdaki testislere elastografin yapılması ile değerlendirilmesi
- Tez No: 985697
- Danışmanlar: DOÇ. AHSEN KARAGÖZLÜ AKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Non-Palpable Testis, Fowler-Stephens, Elastografi, Non-palpable Testis, Fowler-Stephens, Elastography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç Non-palpable testis (NPT), inmemiş testislerin yaklaşık %20'sini oluşturur ve çoğunlukla testis intraabdominal yerleşimlidir. İntraabdominal testislerde iki seanslı Fowler-Stephens (FS) yöntemi tercih edilebilir. Elastografi, testiküler parankim hakkında objektif bilgiler sunarak, postoperatif testis canlılığı değerlendirilmesinde kullanılabilir. Bu çalışmada, NPT nedeniyle FS yöntemi ile laparoskopik orşiopeksi yapılan hastaların uzun dönem sonuçlarını elastografi ile değerlendirmesi amaçlanmaktadır. Yöntem 2009–2025 yılları arasında kliniğimizde NPT tanısı ile laparoskopi yapılan olgulardan unilateral iki seanslı FS yapılan ve izlem süresi en az 6 ay olan hastalar dahil edildi. Ek hastalıkları olanlar, orşiektomi yapılanlar, laparoskopide vanisihing testis saptananlar ve inguinal orşiopeksi yapılanlar, veri eksiği olanlar, postoperatif testis atrofisi görülenler veya başka sebeplerde elastografi ölçümü yapılamayanlar çalışmaya alınmadı. Çalışmaya alınanların testis muayenesi orşidometri kullanılarak yapıldı. USG ile testis boyutları, heterojenite durumu, elastografi 6 farklı noktadan shear wave velocity ölçümleri kaydedildi. İstatistik için SPSS kullanıldı. Bulgular NPT tanısı alan 184 hastanın 54'ünde sağ, 101'inde sol ve 29 'unda bilateral NPT vardı. Çalışma kriterlerine uyan 54 hastadan 30'nun, toplam 60 testisinde, testiküler elastografi ölçümleri yapılabildi. Hastaların ilk Fowler–Stephens seansı sırasındaki yaş ortalaması 34,1 ± 37,1 ay (median: 18 ay; dağılım 11–157 ay) olarak saptandı. Hastaların ikinci Fowler–Stephens seansı sırasındaki yaş ortalaması 41,8 ± 37,5 ay (median: 27 ay; dağılım 17–168 ay) olarak saptandı. Hastaların bu çalışma yapılırken ki yaş ortalaması: 135,8 ± 57,0 ay, median (ortanca): 116 ay idi. Hastaların Fowler–Stephens seans 2 sonrası değerlendirmeye kadar geçen süresinin medianı 83 ay olarak bulundu, süre dağılımı 8-237 ay arasında değişmekteydi. İpsilateral testisin orşiodometri ile ölçümlerinde 1-20 arasında değerler saptanırken, kontralateralde 2-25 arasında ölçümler kaydedildi. USG'de 11 hastada heterojenite saptandı. İpsilateral testislerin shear-wave velocity ortalama değeri 2,08 ± 0,87 m/s, median değeri 1,73 m/s olarak saptandı. Kontralateralde elastografi ortalaması 1,89 ± 0,98 m/s, median değeri ise 1,64 m/s olarak i hesaplandı. İpsilateral elastrografi değerleri ile kontralateral değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü (p>0,05). Sağlıklı çocuklarda yapılan çalışmalarda 10 yaş altında testiküler elastografi değeri 1,17 1,26m/s, 10 yaş üstünde 1,06-1,18m/s olarak bildirilmiştir. Bizim çalışmamızda FS yapılan hastalarda cerrahi geçiren tarafta elastografi sonucu yüksek çıkmakla beraber sağlıklı tarafa bakıldığında o tarafın da normal değerlerin dışında olduğu görülmektedir. Sonuç FS yöntemi ile tedavi edilen NPT olgularında elastografi, testis dokusunun uzun dönem değerlendirilmesinde değerli bir non-invaziv yöntem olabilir. Çalışmamızda ameliyat geçirmemiş tarafta da elastrografi sonuçlarının normalden yüksek saptanmıştır. Bu durum intraabdominal-testis hastalığının sadece mekanik değil hormonal temellerinin de olduğunu işaret eden bir başka veri olabilir. Çalışmamız literatürde FS yapılan testislerdeki ilk elastografi çalışmasıdır. İleri çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction Non-palpable testis (NPT) accounts for approximately 20% of undescended testes and is mostly located intra-abdominally. In intra-abdominal testes, the two-stage Fowler-Stephens (FS) technique can be preferred. Elastography provides objective information about testicular parenchyma and may be used to assess postoperative testicular viability. This study aimed to evaluate the long-term outcomes of patients who underwent laparoscopic orchiopexy with the FS technique for NPT using shear-wave elastography. Methods Patients who underwent laparoscopy for NPT between 2009 and 2025 in our department were retrospectively analyzed. Patients who underwent unilateral two-stage FS orchiopexy with a minimum follow-up of six months after the second stage were included. Patients with associated disorders (e.g., DSD, Prune-Belly syndrome), vanishing testis, orchiectomy, incomplete follow-up, postoperative atrophy, or missing elastography data were excluded. Testicular examination was performed using orchidometry, and ultrasonography (USG) was used to assess testicular size, localization, heterogeneity, and parenchymal appearance. Elastographic measurements were performed with 2D Shear Wave Elastography (2D-SWE) using a SIEMENS ACUSON S2000 system equipped with a 4–9 MHz linear transducer. The probe was applied with moderate gel pressure while minimizing external compression. Measurements were obtained from three separate regions of the testicular parenchyma, and the median shear-wave velocity (SWV) value (m/s) was recorded for each testis. Results Among 184 patients diagnosed with NPT, 54 had right, 101 had left, and 29 had bilateral NPT. After applying inclusion criteria, 25 patients (total of 30 testes) who underwent unilateral two-stage FS orchiopexy were included in the final analysis. The mean age at the first FS stage was 34,1 ± 37,1 months (median 18 months; range 11–157), and the mean age at the second stage was 41,8 ± 37,5 months (median 27 months; range 17 168). At the time of USG and elastography evaluation, the mean patient age was 135,8 ± 57,0 months (median 116 months). The median interval between the second-stage Fowler–Stephens procedure and the subsequent evaluation was 83 months, with the duration ranging from 8 to iii 237 months. On clinical examination, ipsilateral testicular size ranged between 1–20 ml, whereas contralateral testicular volume ranged between 2–25 ml. Heterogeneity on ultrasonography was detected in 11 patients. The mean shear-wave velocity of the ipsilateral testes was 2,08 ± 0,87 m/s (median 1,73 m/s), whereas the contralateral testes had a mean of 1,89 ± 0,98 m/s (median 1,64 m/s). There was no statistically significant difference between ipsilateral and contralateral SWV values (p> 0.05). In previous studies of healthy children, mean testicular SWV values were reported as 1,17–1,26 m/s in children under 10 years and 1,06–1,18 m/s in those older than 10 years. Although the operated (ipsilateral) side demonstrated slightly higher SWV values in our series, the contralateral side also exhibited elevated values compared with normal reference ranges. Conclusion Elastography may serve as a valuable non-invasive tool for long-term evaluation of testicular tissue in patients treated with the Fowler-Stephens method for NPT. In this study, even the non operated testes showed higher than normal SWV values, suggesting that intra-abdominal testicular pathology may have not only a mechanical but also a hormonal basis. To the best of our knowledge, this is the first elastography study in the literature evaluating testes following FS orchiopexy. Further prospective studies with larger patient populations are warranted.