Depremde hasar almış mevcut betonarme binalarda güçlendirme etkinliğinin incelenmesi
A study on the effectiveness of seismic strengthening in existing reinforced concrete structures
- Tez No: 985740
- Danışmanlar: PROF. CEM AYDEMİR, PROF. MÜBERRA ESER AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: 2023 Kahramanmaras earthquake, structural performance, strengthening, time-history analysis, 2023 Kahramanmaraş depremi, yapısal performans, güçlendirme, zaman tanım alanında analiz
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
There are many studies conducted to date on the effects of seismic effects on the behavior of structures. While these studies may be related to newly constructed structures, there are also different studies focusing on the behavior of existing structures under real earthquake effects. In this study, the behavior of an existing reinforced concrete building exposed to the 2023 Kahramanmaraş earthquake was discussed. It has been observed that the existing buildings in the region were seriously damaged or in danger of collapsing under the influence of the earthquakes centered in Kahramanmaraş. For this reason, after the earthquake centered in Kahramanmaraş, the need to evaluate the seismic adequacy of existing buildings arose. In regions where earthquake risk is high, old reinforced concrete structures need to be repaired and made earthquake resistant. Within the scope of this study, firstly field work was carried out in the examined building and data regarding the buildings were tried to be collected (static project of the building, latest status of the building, local soil class etc.). Then, based on the static project of the existing building, the system was modeled analytically with SeismoStruct and Sta4Cad software. The buildings were strengthened in accordance with the 2018 TBDY in order to compare how the existing building would behave if it was strengthened before the earthquake. The existing system and the reinforced system were analyzed with time-domain dynamic analysis under the acceleration records recorded during the 2023 Kahramanmaraş Earthquake. As a result of these analyses, the comparison of the existing and strengthened building was examined in terms of structural displacements and internal forces.
Özet (Çeviri)
Sismik etkilerin yapıların davranışı üzerine etkileri konusunda bugüne değin yapılmış çok sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmalar yeni yapılacak yapılar ile ilgili olabileceği gibi, mevcut yapıların gerçek deprem etkisi altındaki davranışlarına odaklanan farklı çalışmalar da mevcuttur. Bu çalışmada 2023 Kahramanmaraş depremlerine maruz kalmış mevcut bir betonarme binanın davranışı ele alınmıştır. Ele alınan Kahramanmaraş merkezli depremler etkisinde, o bölgedeki mevcut binaların ciddi şekilde hasar aldığı veya göçme durumuna geldiği görülmüştür. Bu sebeple, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra mevcut binaların sismik yeterliliğinin değerlendirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Yüksek depremselliğe sahip bölgelerde eski betonarme yapıların onarılarak depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında incelenen binalarda öncelikle saha çalışması yapılmış ve binalara ait veriler toplanmaya çalışılmıştır (binaların statik projesi, binaların son durumu, yerel zemin sınıfı vb). Ardından mevcut binaların statik projesinden yola çıkılarak taşıyıcı sistem SeismoStruct ve Sta4Cad yazılımları ile analitik olarak modellenmiştir. Mevcut binaların depremden önce güçlendirilmesi durumunda nasıl bir davranış sergileyeceğinin kıyaslanması için binalar 2018 TBDY' ne uygun olarak güçlendirilmiştir. Mevcut taşıyıcı sistem ve güçlendirilmiş taşıyıcı sistem 2023 Kahramanmaraş Depremi sırasında kaydedilen ivme kayıtları altında zaman tanım alanında dinamik analiz ile çözümlenmiştir. Bu çözümlemeler sonucunda mevcut ve güçlendirilmiş binanın karşılaştırması, yapısal deplasmanlar ve iç kuvvetler açısından yapılarak irdelenmiştir.