Scorporate identity, image, reputation, and crisis management in art institutions
Sanat kurumunda kurum kimliği, imaj, itibar ve kriz yönetimi
- Tez No: 985744
- Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Güncel sanat, Sanat galerileri, Sanat müzeleri, Contemporary art, Art galleries, Art museums
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Bilim Dalı
Özet
Sanat kurumlarının kurum kimliği, kurumsal imaj, itibar ve kriz yönetimi gibi stratejik kurumsal iletişim unsurları bağlamında oynadıkları çok boyutlu rolleri, genel kurumsal iletişim, yaklaşım ve yapılandırmalarından yola çıkarak incelemek ve sanat kurumları için yukarıda söz ettiğimiz stratejik kurumsal iletişim unsurlarını yeniden sanat kurumları için düzenlemek amacı ile bu tez hazırlanmıştır. Sanat kurumları, yalnızca sanatsal üretimi sergileyen fiziksel alanlar değil, aynı zamanda kültürel anlam üretim merkezleri, toplumsal diyalog ortamları ve kolektif hafızanın şekillenmesinde aktif rol oynayan kurumlardır. Kurum kimliği; bir kurumun vizyonu, misyonu, değerleri, tarihçesi ve kültürel pozisyonlanması gibi unsurların birleşiminden oluşur. Sanat kurumlarının bu kimliği nasıl yapılandırdığı ve dış paydaşlarla nasıl paylaştığı, kurumsal imaj ve itibarı doğrudan etkiler. Kurumsal imaj ise, kamuoyunun sanat kurumuna dair algısını ifade eder ve genellikle medya, izleyici deneyimi, kültürel üretim kalitesi ve kurumun sosyal sorumlulukları ile şekillenir. Güvenilirlik, şeffaflık, kültürel kapsayıcılık ve kriz zamanlarında sergilenen tutumlar, sanat kurumlarının uzun vadeli itibarlarını belirleyen temel etmenlerdir. Kriz yönetimi ise, sanat kurumlarının karşılaştığı ani, öngörülemeyen ve çoğu zaman kurumsal itibar açısından risk taşıyan durumlarda nasıl bir iletişim stratejisi izlediğini kapsar. Bu çalışma, yukarıda açıklanan dört temel bileşeni (kimlik, imaj, itibar ve kriz yönetimi) kuramsal bir çerçeve içinde ele alarak, sanat kurumlarının iletişim stratejilerini daha görünür kılmayı ve kültürel iletişim literatürüne katkı sunmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, sanat yöneticileri, küratörler, iletişim uzmanları ve kültür politikası geliştiricileri için uygulanabilir stratejik öneriler sunarak, bu alandaki karar alma süreçlerine ışık tutması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation has been prepared with the aim of examining the roles that art institutions play within the context of strategic communication components such as corporate identity, corporate image, reputation, and crisis management, adopting a multidimensional analytical framework.. Corporate identity comprises a combination of elements such as an institution's vision, mission, values, history, and cultural positioning. The manner in which art institutions construct this identity and communicate it to external stakeholders directly influences their corporate image and reputation. Corporate image refers to the public's perception of an art institution and is typically shaped by factors such as media representation, audience experience, the quality of cultural production, and the institution's social responsibility initiatives. Key determinants of an art institution's long-term reputation include credibility, transparency, cultural inclusivity, and the attitudes exhibited during times of crisis. Crisis management encompasses the communication strategies that art institutions employ when faced with sudden, unforeseen situations that often pose risks to their corporate reputation. This study addresses the four fundamental components outlined above—identity, image, reputation, and crisis management—within a theoretical framework, aiming to illuminate the communication strategies of art institutions and contribute to the body of literature on cultural communication. Additionally, it seeks to provide practical strategic recommendations for art managers, curators, communication specialists, and cultural policymakers, thereby shedding light on decision-making processes within this field.