Değiştirilebilir çekirdek plakalı burkulması önlenmiş çaprazların geliştirilmesi
Development of buckling-restrained braces with replaceable core plate
  1. Tez No: 985786
  2. Yazar: BARIŞ SERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAKIR BOZKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: burkulması önlenmiş çapraz, değiştirilebilir çekirdek plakası, yeniden kullanılabilir burkulmayı önleme mekanizması, kesit optimizasyonu, deneysel çalışma, sonlu elemanlar analizi, Burkulması önlenmiş çaprazlar, Çelik yapılar, buckling-restrained brace, replaceable core plate, reusable buckling-restraining mechanism, cross-section optimization, experimental study, finite element analysis, Buckling-prevented braces, Steel structures
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
Özet
Sismik olarak aktif bölgelerde yer alan yapıların deprem enerjisini etkin bir şekilde sönümlemesi kritik bir rol oynamaktadır. Burkulması önlenmiş çaprazlar (BÖÇ), bu konuda üstün performans gösteren pasif enerji sönümleyicilerindendir. Ancak, yaygın kullanılan geleneksel beton veya harç dolgulu BÖÇ tasarımları, ek ağırlık, nakliye zorlukları ve deprem sonrası hasar tespiti ile onarım süreçlerinde ciddi dezavantajlara sahiptir. Hasarın yoğunlaştığı çekirdek plakanın incelenmesi veya değiştirilmesinin mümkün olmaması, burkulmayı önleyen mekanizmanın (BÖM) yeniden kullanılabilirliğini engellemektedir. Bu tez çalışması kapsamında, tamamı çelik malzemeden oluşan, hasar alan çekirdek plakasının kolayca değiştirilebildiği ve BÖM'ün yeniden kullanılabildiği yenilikçi bir yenilenebilir BÖÇ konseptinin geliştirilmesi, deneysel ve nümerik olarak araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı'nda 15 adet tam ölçekli BÖÇ numunesi üzerinde iki aşamalı deneysel program yürütülmüştür. Yarı çerçeve deney düzeneğinde, AISC 341-22 esaslı çevrimsel yükler altında 5 farklı BÖM konfigürasyonu ve 5 farklı bulon aralığının performansı test edilmiştir. Bu deneysel çalışmalara ek olarak, Sonlu elemanlar yöntemi kullanan bilgisayar yazılımı ile BÖM tasarımını optimize etmek amacıyla nümerik analizler yapılmıştır. Elde edilen test sonuçlarına göre, geliştirilen BÖÇ konsepti AISC 341-22 yeterlilik kriterlerini fazlasıyla karşılamış ve yönetmelik limitinin iki katı olan %4 eksenel birim şekil değiştirme seviyesine kadar kararlı ve simetrik histeretik davranış sergilemiştir. Tez çalışmasının sonucu olarak, BÖM ve bağlantı plakalarının yeniden kullanılabilirliği ile çekirdek plakasının değiştirilebilirliği fikri doğrulanmış ve optimum BÖM tasarımı için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Effective energy dissipation in structures located in seismically active regions plays a critical role. Buckling-restrained braces (BRBs) are among the passive energy dissipators that demonstrate superior performance in this regard. However, widely-used conventional concrete-filled or grout-filled BRB designs possess significant disadvantages concerning additional weight, transportation difficulties, and post-earthquake damage inspection and repair processes. The impossibility of inspecting or replacing the core plate, where damage is concentrated, prevents the reusability of the buckling-restraining mechanism (BRM). Within the scope of this dissertation, the development of an innovative, renewable, all-steel BRB concept, which allows for the easy replacement of the damaged core plate and the reuse of the BRM, was targeted and investigated experimentally and numerically. For this purpose, a two-phase experimental program was conducted on 15 full-scale BRB specimens at the Manisa Celal Bayar University Structural and Earthquake Engineering Laboratory. In the subassemblage test setup, the performance of 5 different BRM configurations and 5 different bolt spacings was tested under AISC 341-22 based cyclic loads. In addition to these experimental studies, numerical analyses were performed using Finite Element Method (FEM) software to optimize the BRM design. According to the obtained test results, the developed BRB concept substantially exceeded the AISC 341-22 qualification criteria and exhibited stable and symmetric hysteretic behavior up to a 4% axial strain level, which is double the code limit. As a result of this dissertation, the feasibility of the reusability of the BRM and connection plates, along with the replaceability of the core plate, was validated, and recommendations for an optimum BRM design were presented.