Muhammed b. Hamîd b. Mustafa el-Kefevî'nin (ö. 1174/1760) ʿİḳdü'l-kalâʾid fî taḥḳîḳi'l-ʿaḳāʾid" İsimli Risâlesinin Kısmi Tahkik ve İncelemesi (Allah'ın Muhdis Olması Faslı ile Kur'an Allah'ın Kelâmıdır Bölümü Arası)
عقد القلائد في تحقيق العقائد لمحمد بن حميد بن مصطفى الكفوي الآقكرماني (ت. 1174/ 1760) من مبحث الله هو المحدِث إلى مبحث القرآن كلام الله: دراسة وتحقيقاً
- Tez No: 985787
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, El-Kefevî, İḳdü'l-Kalâʾid, Akâid, Kabir Azabı, Tahkik, Kalam, al-Kafawi, Iqd al-Qala'id, Creeds, Punishment of the Grave, Critical Edition
- Yıl: 2026
- Dil: Arapça
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 18. yüzyıl Osmanlı kelâm düşüncesinin seçkin simalarından Muhammed b. Hamîd el-Kefevî el-Âkkirmânî'nin (ö. 1174/1760)“İḳdü'l-kalâʾid fî taḥḳîḳi'l-ʿaḳāʾid”adlı eserinin“Allah'ın Muhdis Olması”(Âlemin hudûsu ve yaratıcı) faslından başlayıp“Kur'an Allah'ın Kelâmıdır”bölümüne kadar olan kısmının ilmî tahkik ve incelemesini konu edinmektedir. Mâtürîdî kelâm geleneği çerçevesinde kaleme alınan bu eser, mezkûr bölümlerde özellikle hudûs delili, Allah'ın varlığı ve kelâm sıfatının mahiyeti gibi temel akâid meselelerini ele almaktadır. Araştırma iki ana kısımdan oluşmaktadır: Giriş ve inceleme bölümünde müellifin hayatı, ilmî şahsiyeti ve eserin Osmanlı medrese geleneği içerisindeki yeri tahlil edilmiştir. Tahkik bölümünde ise eserin yazma nüshaları karşılaştırılarak (edizyon kritik) asıl metin tesis edilmiş, ayet ve hadislerin kaynakları gösterilmiş ve teknik terimler açıklanmıştır. Bu çalışma, geç dönem Osmanlı kelâm literatürünün dilini ve argümantasyon yöntemlerini ortaya koyması bakımından akademik bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study consists of a critical edition and analytical study of a specific section of the work titled“Iqd al-Qala'id fi Tahqiq al-Aqa'id”by the 18th-century Ottoman theologian Muhammad bin Hamid al-Kafawi al-Aqqirmani (d. 1174 AH / 1760 AD). The research covers the chapters starting from the“Fasl on Allah as the Muhdis”(the creation of the world and the Creator) to the“Section on the Qur'an as the Word of Allah.”Written within the Maturidi school of theology, this portion of the work deals with fundamental theological issues such as the huduth (contingency) argument, the existence of God, and the nature of the attribute of Speech. The study is structured into two main parts: The analytical section explores the author's biography, his scholarly persona, and the significance of the work within the Ottoman madrasa tradition. The“Critical Edition”(Tahqiq) section involves comparing available manuscripts to establish a verified text, providing documentation (takhrij) for Quranic verses and prophetic traditions, and clarifying technical terminology. This research is academically significant for shedding light on the linguistic style and argumentation methods used in late-period Ottoman theological literature.