منتهى الأنهر في شرح ملتقى الأبحر للشاه محمد بن أحمد بن أبي السعود الصادقي المناستري (كان حياً سنة: 1052/1642) من بداية الكتاب حتى باب التيمم: دراسة وتحقيقا
Şâh Muhammed b. Ahmed b. Ebi's-su'ûd es-Sıddîkî el-Hanefî el-Manastırî'nin (1052/1642) Müntehe'l-enhur fî şerh-i Mülteka'l-ebhur Adlı Eserinin Tahkik ve Tahlili (Kitabın Başından Teyemmüm Bölümüne Kadar)
  1. Tez No: 985815
  2. Yazar: RAFID HUSSEIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Muharrem YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Hanefî, Multeka'l-Ebhur, el-Manastırî, Muntehâ'l-Enhur, Tahkik, Fiqh. Muntahā al-Anhur. al-Manastirī. Tayammum. Investigation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, (Şah Muhammed b. Ahmed b. Ebî's-Suûd es-Sâdıkî el-Manastırî'nin (ö. 1052/1642'den sonra)“Muntehâ'l-Enhur fî Şerhi Multeka'l-Ebhur”Adlı Eseri (Kitabın Başından Teyemmüm Babına Kadar): Tahkik ve İnceleme) 17. yüzyıl Osmanlı fakihlerinden Şah Muhammed b. Ahmed el-Manastırî'nin, İbrahim el-Halebî'nin (ö. 956/1549) meşhur eseri“Multeka'l-Ebhur”üzerine kaleme aldığı“Muntehâ'l-Enhur”adlı şerhini konu edinmektedir. Araştırmanın kapsamı, söz konusu yazma eserin başından“Teyemmüm Babı”nın sonuna kadar olan kısmın ilmî metodoloji çerçevesinde tahkik edilmesi ve tahlilî bir değerlendirmeye tabi tutulmasıdır.“Multeka'l-Ebhur”, Osmanlı hukuk sisteminde ve medreselerinde asırlarca temel müracaat metni kabul edilmiş, üzerine pek çok şerh yazılmıştır. Manastırî'nin şerhi ise, metni hem fıkhi derinlik hem de dilbilimsel inceliklerle açıklayan kıymetli bir çalışmadır. İki ana bölümden oluşan araştırmanın inceleme kısmında; müellifin hayatı, yaşadığı dönem, ilmî kişiliği ve eserde takip ettiği yöntem ele alınmıştır. Tahkik bölümünde ise, eserin yazma nüshaları karşılaştırılarak metin aslına uygun şekilde kurulmuş, fıkhî terimler açıklanmış ve temel kaynaklarla mukayese edilmiştir. Bu çalışma ile Osmanlı fıkıh mirasının nadide bir parçası gün yüzüne çıkarılarak araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study (Munteha al-Anhur fi Sharh Multaqa al-Abhur“ by Shah Muhammad b. Ahmad b. Abi al-Su'ud al-Sadiqi al-Manastiri (Alive in 1052 AH/1642 AD) from the Beginning of the Book to the Chapter on Tayammum: A Critical Edition and Study) presents a critical edition and analytical study of ”Munteha al-Anhur,“ a commentary by the 17th-century Ottoman jurist Shah Muhammad b. Ahmad al-Manastiri on Ibrahim al-Halabi's (d. 956 AH/1549 AD) renowned work ”Multaqa al-Abhur.“ The scope of this research covers the section starting from the beginning of the manuscript to the end of the ”Chapter on Tayammum“ (Dry Ablution). ”Multaqa al-Abhur" served as the primary legal code and textbook in the Ottoman educational system for centuries, leading to the emergence of numerous commentaries. Al-Manastiri's commentary is distinguished by its jurisprudential depth and linguistic precision in elucidating the original text. The study is structured into two main parts: the introductory section provides a biography of the author, the historical context of his era, and an analysis of his scholarly methodology. The second part consists of the critical edition (Tahqiq) based on the collation of manuscript copies, the verification of legal rulings against primary Hanafi sources, and the clarification of complex legal terminology. Through this scholarly effort, a significant portion of the Ottoman legal heritage has been brought to light and made accessible for contemporary academic study.