Türkiye Papaver L. cinsi Rhoeadium Spach seksiyonu (Papaveraceae) taksonları üzerine farmasötik botanik çalışmalar
Pharmaceutical botanical studies on the taxa of Papaver L. sect. Rhoeadium Spach (Papaveraceae) in Türkiye
  1. Tez No: 985816
  2. Yazar: ESENGÜL ÖZKAYMAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BÜLENT KÖSE, PROF. DR. OSMAN TUGAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Botanik, Pharmacy and Pharmacology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik aktivite, Fitokimyasal analiz, Papaver, Taksonomi, Uçucu yağ bileşimi, Biological activity, Essential oil composition, Phytochemical analysis, Papaver, Taxonomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Papaver cinsinin Rhoeadium seksiyonuna ait 13 takson taksonomik, anatomik, palinolojik, tohum mikromorfolojisi, moleküler ve fitokimyasal açıdan kapsamlı biçimde değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, taksonların taksonomik sınırlarını netleştirmek, filogenetik ilişkilerini ortaya koymak ve fitokimyasal içeriklerini biyolojik aktiviteleriyle ilişkilendirmektir. Taksonomik çalışmalar sonucunda daha önce Türkiye Florası'nda seksiyona ait 16 takson var iken çalışma sonucunda bu sayı 13'e düşmüştür. Anatomik çalışmalarda kök, gövde, yaprak ve kaliks çalışılmış, taksonlar arası ayırt edici doku farklılıkları görülmüştür. Polenlerin tamamı trikolpat tipte olup, yüzey ornamentasyonu mikroekinat–retikulat veya perforat formda değişmiştir. Tohum mikromorfolojisi, antiklinal duvar varyasyonlarının takson düzeyinde tanısal önem taşıdığını göstermiştir. ITS ve kloroplast gen bölgelerine dayalı filogenetik analizler (PP = 1.0; BS = 100), cinsin monofiletik yapısını doğrulamış ve üç ana kladın varlığını ortaya koymuştur. Fitokimyasal analizlerde, YPSK–KS/KS yöntemiyle toplam 108 bileşik tanımlanmıştır (34 alkaloit, 74 fenolik/flavonoit). Mikrodistilasyon yöntemiyle elde edilen uçucu yağda 85 bileşen tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde (TPC) içeriği 28.6–147.8 mg GAE/g aralığında değişmiş ve DPPH radikal süpürücü aktivitesi (%17.41–46.48) ile pozitif korelasyon göstermiştir. LOX inhibisyonu en yüksek düzeyde P. dubium subsp. laevigatum (%50.43) ve P. purpureomarginatum (%49.70) taksonlarında saptanmıştır. Etanol ekstreleri antibakteriyel ve antikandidal yönden zayıf aktivite göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada Papaver cinsi Rhoeadium seksiyonu taksonları anatomik, palinolojik, moleküler, biyolojik aktivite ve fitokimyasal içerik olarak ayrıntılı bir şekilde çalışılarak sonraki çalışmalara temel oluşturacak özgün veriler ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, thirteen taxa belonging to the section Rhoeadium of the genus Papaver were comprehensively evaluated in terms of taxonomy, anatomy, palynology, seed micromorphology, molecular characteristics, and phytochemical composition. The main objectives were to clarify the taxonomic boundaries of the taxa, elucidate their phylogenetic relationships, and correlate their phytochemical profiles with biological activities. As a result of the taxonomic assessments, the number of taxa previously reported for this section in the Flora of Turkey was revised from sixteen to thirteen. Anatomical investigations of the root, stem, leaf, and calyx revealed distinct interspecific differences in tissue organization. All pollen grains were of the tricolpate type, with exine ornamentation ranging from microechinate–reticulate to perforate forms. Seed micromorphological analysis indicated that variations in anticlinal wall patterns possess diagnostic value at the taxon level. Phylogenetic analyses based on ITS and chloroplast gene regions (PP = 1.0; BS = 100) confirmed the monophyletic structure of the genus and revealed the presence of three main clades. Phytochemical analyses, performed using the LC-MS/MS method, identified a total of 108 compounds (34 alkaloids and 74 phenolic/flavonoit derivatives). Additionally, 85 volatile constituents were characterized in the essential oil obtained by microdistillation. The total phenolic content (TPC) ranged from 28.6 to 147.8 mg GAE/g and showed a positive correlation with DPPH radical scavenging activity (17.41– 46.48%). Lipoxygenase (LOX) inhibition was highest in P. dubium subsp. laevigatum (50.43%) and P. purpureomarginatum (49.70%). Ethanol extracts exhibited weak antibacterial and anticandidal activities. Overall, this study provides detailed and original data on the anatomy, palynology, molecular structure, biological activity, and phytochemical composition of Papaver sect. Rhoeadium taxa, thereby establishing a valuable foundation for future multidisciplinary research.