Orta ve yüksek hızlı kompozit teknelerin kural taban oluşturmak üzere hidrodinamik ve yapısal olarak incelenmesi
Hydrodynamic and structural investigation of medium and high-speed composite boats for creating a rule base
  1. Tez No: 985882
  2. Yazar: ÖMER FARUK GÜLCEMAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ TURGUT GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Deniz Bilimleri, Marine Engineering, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk loydu, Uluslararası deniz taşımacılığı, Çevresel sürdürülebilirlik, Turkish loyd, International maritime transport, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gemi İnşaatı Bilim Dalı
Özet
Yüksek hızlı tekneler, yüksek hız ve manevra kabiliyeti ile performans gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanan modern deniz araçlarıdır. Bu araçlar, askeri operasyonlar, arama-kurtarma faaliyetleri, devriye görevleri, ambulans hizmetleri ve gezi amaçlı kullanım gibi geniş bir yelpazede önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, hız ve performans avantajlarına rağmen, bu teknelerin çevresel etkileri ve sürdürülebilirlik açısından incelenmesi gerekmektedir. Tekne formları, sürtünme ve dalga direnci ile yakıt tüketimi gibi faktörler üzerinde doğrudan etkili olup, karbon emisyonlarının azaltılmasında kritik bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirliği artırmayı hedefleyen tasarım yaklaşımları, denizcilik sektöründe giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Türk Loydu gibi otoriteler, sürdürülebilir deniz taşımacılığını desteklemek amacıyla kurallar ve standartlar geliştirmiştir. Bu standartlar, yüksek hızlı teknelerde gövde formu, malzeme seçimi ve enerji tüketimi açısından yeni kriterler ortaya koymaktadır. Bu tez, yüksek hızlı teknelerdeki eğilimleri ve tekne formlarının kural bazlı incelemesini sürdürülebilirlik çerçevesinde ele almayı amaçlamaktadır. Araştırmada, enerji verimliliği ve çevresel etkiler açısından sürdürülebilirlik boyutunun değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, Türk Loydu kuralları çerçevesinde yapılan hesaplamalar ve analizlerle, yüksek hızlı teknelerin hafifletilmesi kapsamında tasarım süreçlerine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, yüksek hızlı teknelerde kullanılan form ve malzeme seçimlerinin genel etkileri ele alınacak ve elde edilen bulgularla sürdürülebilir deniz taşımacılığına yönelik çıkarımlar yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
High-speed crafts are modern maritime vessels built for speed, agility, and performance. These vessels play a crucial role in various applications, including military missions, search and rescue, patrol duties, ambulance services, and recreation. However, despite their benefits in speed and performance, these crafts need to be assessed for their environmental impacts and sustainability. Hull forms directly affect factors like hydrodynamic resistance and fuel efficiency, making them essential for reducing carbon emissions. In this context, design strategies focused on improving energy efficiency and environmental sustainability have become more important in the maritime industry. Organizations such as the International Maritime Organization (IMO) and Türk Loydu have established rules and standards to promote sustainable maritime transport. These standards set new criteria for high-speed crafts concerning hull design, material choices, and energy use. This thesis aims to analyze trends in high-speed crafts and perform a rule-based evaluation of hull forms within the context of sustainability. The study emphasizes assessing sustainability factors, including energy efficiency and environmental impacts. Additionally, calculations and analyses based on Turkish Loyd rules seek to support the design processes of high-speed crafts. In this regard, the general effects of hull and material selection in high-speed crafts will be addressed, and findings will provide insights into sustainable maritime transport.