Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin osteoporoz farkındalığı
Awareness of osteoporosis among Trakya University Faculty of Medicine students
  1. Tez No: 985886
  2. Yazar: SELİN NUR ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci basamak sağlık hizmetleri, Osteoporoz, Öğrenciler-tıp, Primary health care, Osteoporosis, Students-medical
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Osteoporoz, kemik mineral yoğunluğunun azalması ve kemik dokusundaki yapısal bozulma sonucunda kırık riskinin arttığı ilerleyici bir kemik hastalığıdır. Osteoporozda kemiklerin dayanıklılığı azalır ve daha kırılgan hale gelir. Yaşlanan nüfusla birlikte, osteoporoza bağlı kırıkların artacağı öngörülmektedir. Bu çalışmada, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin osteoporoz hakkındaki farkındalığının saptanması amaçlanmıştır. Yapılan örneklem hesabında %95 güç ve %5 hata payı ile 316 öğrenci ve intörn doktor örneklem için yeterli bulunmuştur. Çalışma 358 gönüllü katılımcıyla yapılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik verilere ek olarak anket soruları uygulanmıştır. Çalışmamıza dahil olan 358 katılımcının 215'i kadın (%60,1), 143'ü (%39,9) erkektir. Katılımcıların yaş ortalaması 21,87 ± 2,12 yıl bulunmuştur. Çalışmamızdaki katılımcıların %87,4'ü osteoporozla ilgili bilgileri olduğunu belirtmiştir. Çalışmamızda ailede osteoporoz ve kırık öyküsü gibi değişkenlerle bilgi düzeyi arasındaki ilişkiler de incelenmiş, ailesinde osteoporoz öyküsü bulunan katılımcıların bilgi düzeyinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %25,4'ü bilgi düzeyinin yeterli olduğunu düşünmekteydi. Bilgi düzeyinin yeterli olduğunu düşünenler soruların yaklaşık yarısına doğru yanıt vermiştir. Osteoporoz bilgi sorularındaki cevaplara göre genel olarak üst sınıflarda bilgi düzeylerinin arttığı görülmüştür. Osteoporoz bilgi sorularına verilen yanıtlar ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak çalışmamızda, öğrencilerin temel düzeyde bilgi sahibi oldukları ancak tanı yöntemleri, erken tarama bilinci ve koruyucu yaklaşımlar konusunda eksikliklerinin bulunduğu saptanmıştır. Bu durum, tıp eğitiminde osteoporozun yalnızca teorik bilgilerle sınırlı kalmayıp, uygulamalı ve multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, yalnızca öğrencilerin değil, toplumun genelinde de osteoporoz farkındalığının artırılması büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte birinci basamak sağlık hizmetlerinin, toplumun bilgilendirilmesi, risk gruplarının belirlenmesi ve koruyucu sağlık davranışlarının kazandırılmasında önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Osteoporosis is a progressive bone disease that increases the risk of fractures as a result of decreased bone mineral density and structural deterioration of bone tissue. In osteoporosis, bone strength decreases and bones become more fragile. With the aging population, the incidence of osteoporotic fractures is expected to rise. This study aimed to determine the level of awareness about osteoporosis among medical students at Trakya University Faculty of Medicine. Based on the sample size calculation, 316 medical students and interns were found to be sufficient for the study with 95% power and a 5% margin of error. The study was conducted with 358 voluntary participants. In addition to sociodemographic data, a questionnaire was administered to the participants. Of the 358 participants included in the study, 215 (60.1%) were female and 143 (39.9%) were male, with a mean age of 21.87 ± 2.12 years. A total of 87.4% of the participants stated that they had prior knowledge about osteoporosis. The relationship between knowledge level and variables such as family history of osteoporosis and fractures was also examined, and it was found that participants with a family history of osteoporosis had higher knowledge scores. A quarter of the participants (25.4%) considered their knowledge level to be sufficient, and those who perceived their knowledge as sufficient answered approximately half of the knowledge questions correctly. Overall, knowledge levels were observed to increase in higher academic years. No significant relationship was found between knowledge scores and gender. In conclusion, our study revealed that although the students had a basic level of knowledge about osteoporosis, they lacked sufficient understanding of diagnostic methods, early screening awareness, and preventive approaches. These findings indicate that osteoporosis education in medical curricula should not be limited to theoretical knowledge but should also be addressed through practical and multidisciplinary approaches. Furthermore, increasing osteoporosis awareness not only among students but also within the general population is of great importance. In this process, primary healthcare services play a key role in educating the community, identifying risk groups, and promoting preventive health behaviors.