Preoperatif dönemde verilen stoma eğitiminin stomaya uyuma ve kaygı düzeyine etkisi
The impact of preoperative stoma education on patient adaptation to the stoma and anxiety levels
  1. Tez No: 985885
  2. Yazar: DUYGU GEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Stoma, Ostomi, Hemşirelik Eğitimi, Ostomiye Uyum, Kaygı, Durumluk Kaygı, Sürekli Kaygı, Stoma, Ostomy, Nursing Education, Ostomy Adaptation, Anxiety, State Anxiety, Trait Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Bu araştırmanın amacı, stoma açılması planlanan bireylere preoperatif dönemde verilen yapılandırılmış stoma eğitiminin, bireylerin stomaya uyum düzeyleri ve durumluk kaygı düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Çalışma, hemşirelik bakımına yönelik kanıta dayalı yaklaşımlar geliştirerek, stoma cerrahisi geçiren bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik öneriler sunmayı hedeflemektedir. Yöntem Araştırma, randomize kontrollü deneysel bir desenle yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Ege Üniversite hastanesinin Genel Cerrahi Kliniğinde yatarak tedavi gören ve stoma açılması planlanan toplam 46 birey oluşturmuştur. Bu bireyler, basit randomizasyon sağlayan bir yöntemle 23'er kişilik uygulama ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Uygulama grubuna, preoperatif dönemde yapılandırılmış stoma eğitimi verilmiş; kontrol grubuna ise yalnızca standart bakım uygulanmıştır. Veriler, Birey Tanıtım Formu, Stomaya Uyum Ölçeği ve Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin toplanması, stoma açılmadan önce, taburculuk öncesi, stoma açılmasından sonraki 4. , 8. ve 12. haftada gerçekleştirilmiştir. Bulgular Uygulama ve kontrol grupları sosyo demografik (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum vb) ve hastalıklarına özgü özellikler (kronik hastalık varlığı, stoma türü ve stoma açılma nedeni vb) açısından karşılaştırılmış; gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). OBYUÖ Kabul Etme alt boyutunda zaman*grup etkileşim etkisi anlamlı bulunmuş (p<0,05), taburculuk ve 12. hafta ölçümlerinde gruplar arasında fark saptanmıştır. Kontrol grubu puanlarının uygulama grubu ölçümlerinden yüksek olduğu belirlenmiştir OBYUÖ Kaygı/Endişe alt boyutunda uygulama grubunda ölçüm zamanlarına göre anlamlı azalma belirlenmiştir (p<0,05). 12. hafta puanları taburculuk puanlarına göre düşüktür. OBYUÖ Sosyal Uyum alt boyutunda anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). OBYUÖ Öfke alt boyutunda her iki grupta da taburculuk döneminde daha yüksek puanlar elde edilmiş, izlem sürecinde puanların anlamlı düzeyde azaldığı saptanmıştır (p<0,05). Durumluk kaygı puanlarında her iki grupta da zamana bağlı anlamlı azalma olduğu belirlenmiş (p<0,05), zaman*grup etkileşim etkisi anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Sürekli kaygı puanlarında ölçüm zamanlarına göre anlamlı değişim saptanmış (p<0,05), ancak zaman*grup etkileşimi anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Durumluk kaygı ile OBYUÖ alt boyutları arasında özellikle taburculuk döneminde elde edilen puanlar arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p<0,05). Sürekli kaygı ile OBYUÖ arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç Araştırma bulguları, kolostomi açılması planlanan bireylere preoperatif dönemde verilen yapılandırılmış stoma eğitiminin, bireylerin stoma ile yaşamaya uyum düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim The aim of this study is to evaluate the effect of structured preoperative stoma education on the stoma adaptation levels and state anxiety levels of individuals scheduled for colostomy. The study also aims to contribute to evidence-based nursing practices by offering recommendations to improve the quality of life in individuals undergoing stoma surgery. Method This research was conducted using a randomized controlled experimental design. The sample consisted of 46 individuals hospitalized in the General Surgery Clinic of Ege University Hospital and scheduled for ostomy. Participants were randomly assigned into an intervention group (n=23) and a control group (n=23) using a simple randomization method. The intervention group received structured stoma education during the preoperative period, whereas the control group received only standard care. Data were collected using the Personal Information Form, Ostomy Adjustment Inventory, and State-Trait Anxiety Inventory. Measurements were conducted at multiple time points: before stoma creation, prior to hospital discharge, and at the 4th, 8th, and 12th weeks after surgery. Results The intervention and control groups were comparable in terms of sociodemographic characteristics (age, gender, educational level, marital status, etc.) and disease-related characteristics (presence of chronic disease, type of stoma, and indication for stoma formation), with no statistically significant differences observed between the groups (p > 0.05). A significant time × group interaction effect was found in the Acceptance subscale of the Ostomy Adjustment Scale (p < 0.05), with significant differences between the groups at the time of discharge and at the 12th-week follow-up. The control group demonstrated higher scores compared to the intervention group at these time points. In the Anxiety/Concern subscale, a significant decrease over time was observed in the intervention group (p < 0.05), with 12th-week scores being lower than discharge scores. No significant differences were found in the Social Adjustment subscale (p > 0.05). In the Anger subscale, higher scores were observed at discharge in both groups, followed by a statistically significant decrease during the follow-up period (p < 0.05). State anxiety scores showed a significant decrease over time in both groups (p < 0.05), and the time × group interaction effect was also found to be significant (p < 0.05). Trait anxiety scores demonstrated significant changes across measurement times (p < 0.05); however, the time × group interaction effect was not statistically significant (p > 0.05). Significant correlations were identified between state anxiety and the subscales of the Ostomy Adjustment Scale, particularly at the time of discharge (p < 0.05). No significant relationship was found between trait anxiety and the Ostomy Adjustment Scale (p > 0.05). Conclusion The findings of this study indicate that structured preoperative stoma education provided to individuals scheduled for colostomy formation did not have a statistically significant effect on their overall level of adjustment to living with a stoma.