Gebelik yaşına göre aşırı büyük fetuslarda fetal pankreas boyutu ilişkisinin prospektif araştırılması
A prospective investigation of the relationship between fetal pancreas size and gestational age in large for gestational age fetuses
- Tez No: 985904
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal pankreas, gebelik yaşına göre büyük fetüs, makrozomi, gebelik, ultrasonografi, fetal biyometri, Fetal pancreas, large for gestational age, macrosomia, pregnancy, ultrasonography, fetal biometry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pregestasyonel veya gestasyonel diyabet tanısı olmayan gebelik yaşına göre büyük fetüslerle gebelik yaşına göre normal büyüklükte olan fetusların fetal pankreas boyutları arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, fetal pankreas ölçümlerinin prenatal dönemde gebelik yaşına göre büyük fetüs öngörüsünde kullanılabilirliğini araştırmak ve fetal büyüme paternlerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Selçuk Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Gebe polikliniği Gereç ve Yöntem: Çalışma, 28–40. gebelik haftaları arasında, 18–40 yaş aralığında olan tekil gebelikler üzerinde yürütülmüş prospektif bir gözlemsel çalışmadır. Gebelik yaşına göre büyük fetüs grubuna, tahmini fetal ağırlığı %90 persentilin üzerinde olan fetüsler, kontrol grubuna ise tahmini fetal ağırlığı %10–90 persentil aralığında olan fetüsler dahil edilmiştir. Tüm fetal pankreas ölçümleri ultrasonografi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Gebelik yaşına göre büyük fetüs grubunda fetal pankreas uzunluğu, genişliği ve alanı; kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Ayrıca, gebelik haftası ilerledikçe pankreas boyutlarında lineer artış gözlenmiş, bu artış gebelik yaşına göre büyük fetüs grubunda daha belirgin olmuştur. Pankreas uzunluğu/AC oranı, gebelik yaşına göre büyük fetüs grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p = 0.004). Pankreas genişliği/AC oranı ise gruplar arasında marjinal düzeyde farklılık göstermiştir (p = 0.064), ancak gebelik haftasına göre yapılan regresyon analizinde anlamlı ilişki saptanmıştır (p = 0.042). Regresyon analizine göre, gebelik haftası sabit tutulduğunda, gebelik yaşına göre büyük fetüs grubunda pankreas uzunluğu/AC oranı ortalama 0.0063 birim, pankreas genişliği/AC oranı ise 0.0027 birim daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışma bulguları, fetal pankreas boyutlarının gestasyonel yaşla birlikte arttığını ve bu artışın gebelik yaşına göre büyük fetüslerde daha belirgin olduğunu göstermektedir. Elde edilen veriler, fetal pankreasın ultrasonografik değerlendirmesinin prenatal dönemde gebelik yaşına göre büyük fetüs öngörüsünde yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu sonuçlar, fetal metabolik durumun değerlendirilmesi ve olası perinatal risklerin erken tanısı açısından klinik değere sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the relationship between fetal pancreatic size and fetal growth status in pregnancies without a diagnosis of pregestational or gestational diabetes, by comparing fetuses that are large for gestational age with those appropriate for gestational age. The primary objective was to investigate the utility of fetal pancreatic measurements in the prenatal prediction of fetuses and to contribute to a better understanding of fetal growth patterns. Study Setting: Department of Obstetrics and Gynecology, Selcuk University. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted on singleton pregnancies between 28 and 40 weeks of gestation in women aged 18–40 years. Fetuses with an estimated fetal weight above the 90th percentile for gestational age were classified as the large for gestational age group, while those between the 10th and 90th percentiles were included as the control group. All fetal pancreatic measurements were performed via ultrasonography. Results: Fetal pancreatic length, width, and area were found to be significantly higher in the large for gestational age group compared to the control group. A linear increase in pancreatic size was observed with advancing gestational age, which was more pronounced in the large for gestational age group. The pancreatic width-to-abdominal circumference (AC) ratio was significantly higher in the large for gestational age group compared to the control group (p = 0.004). The pancreatic width-to-AC ratio showed a marginal difference between groups (p = 0.064), but regression analysis according to gestational age revealed a statistically significant association (p = 0.042). According to the regression model, when controlling for gestational age, the pancreatic length-to-AC ratio was on average 0.0063 units higher and the pancreatic width-to-AC ratio was 0.0027 units higher in the large for gestational age group compared to the control group. Conclusion: The findings indicate that fetal pancreatic size increases with gestational age, and this increase is more pronounced in large for gestational age fetuses. These results suggest that ultrasonographic evaluation of the fetal pancreas may be a useful tool in the prenatal prediction of large for gestational age fetuses. This method may have clinical value for assessing fetal metabolic status and for the early detection of potential perinatal risks.