Spor yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinin imgeleme ve güdülenme durumlarının incelenmesi: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi örneği
Examination of imagery and motivation levels of university students who engage in sports and those who do not: The case of Osmaniye Korkut Ata University
  1. Tez No: 985922
  2. Yazar: EMRAH ARIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET REYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, İmgeleme, Güdülenme, Sport, Imagery, Motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
İmgeleme, fiziksel bir çalışma yapmadan, yalnızca düzenli, planlı ve yoğun bir şekilde zihinsel olarak bir hareketi hayal etmek (zihinde canlandırmak) yoluyla yeni bir beceri, hareket kazanma ya da var olan bir hareketi, beceriyi daha kusursuz bir şekilde yapabilmeyi sağlayan yöntemdir. Güdü belirli bir durumda, belirli hedeflere ulaşmak ve gerekli davranışları gösterebilmek için kişiyi harekete geçiren ve yönlendiren itici güçtür. Bu çalışmanın amacı spor yapan ve yapmayan öğrencilerin imgeleme ve güdülenme durumlarının incelenmesidir. Bu çalışmanın örneklemini Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde öğrenim gören, spor yapan ve yapmayan 2024-2025 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 178'i kadın, 162'si erkek, toplamda 340 gönüllü üniversite öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma nicel bir çalışma olup katılımcılara çevrimiçi anket yöntemi ile ulaşılmıştır. Araştırmada demografik özellikler ile Sporda İmgeleme Envanteri, Sporda Güdülenme Ölçeği-II kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri ile regresyon ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Öğrencilerin spor yapıp yapmadıklarına göre sporda imgeleme ölçeği alt boyutları olan bilişsel imgeleme, motivasyonel özel imgeleme, motivasyonel genel uyarılmışlık, motivasyonel genel ustalık ve genel toplam puanları arasında anlamlı ve sporda güdülenme ölçeği alt boyutları olan içsel güdülenme, dışsal güdülenme, dışsal güdülenme alt boyutlarından özümseme, özdeşim, içe atım, dışsal düzenleme ve genel toplam puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir (p<0.05). v Düzenli spor yapmanın bireylerin hem zihinsel olarak spora yönelik imgeleme becerilerini hem de motive olma düzeylerini güçlendirdiğini göstermektedir. Sporcu ve antrenörlerin bu iki kavramı dikkate alarak çalışma yapmaları önerilir.
Özet (Çeviri)
Imagery is a method that enables the acquisition of a new skill or movement, or the improvement of an existing movement or skill to perfection, by mentally visualizing (imagining) a movement in a regular, planned, and intensive manner, without performing any physical work. Motivation is the driving force that prompts and directs a person to achieve specific goals and exhibit necessary behaviors in a given situation. The aim of this study is to examine the imagery and motivation levels of students who participate in sports and those who do not. The sample of this study consists of 340 volunteer university students, 178 female and 162 male, enrolled at Osmaniye Korkut Ata University during the 2024-2025 academic year, who participate in sports and those who do not. The research is quantitative, and participants were reached via an online survey. The study used demographic characteristics along with the Sports Imagery Inventory and the Sports Motivation Scale-II. The SPSS 26 software package was used to analyze the data. Non parametric tests, including the Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests, as well as regression and correlation analyses, were applied. There was a significant difference between the students' cognitive imagery, motivational specific imagery, motivational general arousal, motivational general mastery, and total scores on the sports imagery scale subdimensions based on whether they participated in sports or not (p<0.05). There was also a significant difference between the students' internal motivation, external motivation, external motivation sub dimensions of assimilation, identification, internalization, external regulation, and total scores (p<0.05). vii Regular exercise has been shown to strengthen individuals' mental imagery skills related to sports as well as their levels of motivation. It is recommended that athletes and coaches take these two concepts into consideration in their work.