Kozmetik uygulama farkındalığının sosyal medya bağımlılığı ve depresyon, stres, anksiyete düzeyleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between cosmetic application awareness, social media addiction, and levels of depression, stress, and anxiety
- Tez No: 985923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU İLKE YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Dermatoloji, Family Medicine, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Kozmetik uygulama farkındalığı, sosyal medya bağımlılığı, depresyon, anksiyete, stres, psikodermatoloji, Cosmetic application awareness, social media addiction, depression, anxiety, stress, psychodermatology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kozmetik uygulamalara yönelik farkındalık düzeyi, günümüzde bireylerin sosyal medya etkileşimleri, benlik algısı ve psikolojik iyi oluşları ile yakından ilişkilidir. Bu çalışma, bireylerde kozmetik uygulama farkındalığı ile sosyal medya bağımlılığı, depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan çalışma, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı ve Dermatoloji Anabilim Dalı koordinasyonunda yürütülmüştür. Çalışmanın etik onayı Selçuk Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan alınmıştır. Araştırmanın evrenini 18 yaş ve üzeri bireyler oluşturmuş, örneklem büyüklüğü 385 kişi olarak belirlenmiştir. Katılımcılardan veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ), Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASS-21) ve Kozmetik Uygulama Farkındalığı Formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiş, istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %68,6'sı kadın, %31,4'ü erkek olup yaş ortalaması 28,7±6,9 yıldır. Katılımcıların %73,8'i üniversite mezunudur. SMBÖ sonuçlarına göre bireylerin %30,6'sında bağımlılık bulunmazken, %37,4'ü az bağımlı, %26,5'i orta düzeyde, %4,7'si yüksek ve %0,8'i çok yüksek bağımlı düzeyindedir. DASS-21 değerlendirmesine göre depresyon sıklığı %64,4, anksiyete sıklığı %59,2, stres sıklığı ise %49,6'dır. Kadınlarda, yüksek eğitim düzeyine sahip bireylerde ve sosyal medya kullanım süresi fazla olanlarda kozmetik uygulama farkındalığı anlamlı düzeyde yüksektir (p<0,05). Sosyal medya bağımlılığı düzeyi arttıkça depresyon, anksiyete ve stres puanları da anlamlı olarak yükselmektedir. Kozmetik uygulama yaptıranlarda stres düzeyi ve sosyal medya bağımlılığı anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Sonuç:Kozmetik uygulama farkındalığı, bireylerin psikolojik durumları ve sosyal medya kullanımıyla doğrudan ilişkilidir. Sosyal medya bağımlılığı arttıkça stres, anksiyete ve depresyon düzeylerinin yükseldiği; buna paralel olarak kozmetik uygulama farkındalığının da arttığı görülmektedir. Psikodermatolojik açıdan, kozmetik davranışların değerlendirilmesinde sosyal medya etkisi ve ruhsal durumun birlikte ele alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The level of awareness regarding cosmetic applications is closely associated with individuals' social media interactions, self-perception, and psychological well-being in today's world. This study aimed to evaluate the relationship between cosmetic application awareness and social media addiction, depression, anxiety, and stress levels among adults. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted under the coordination of the Department of Family Medicine and the Department of Dermatology at Selçuk University Faculty of Medicine. Ethical approval was obtained from the Selçuk University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee. The study population consisted of individuals aged 18 years and older, with a total sample size of 385 participants. Data were collected using a Sociodemographic Information Form, the Social Media Addiction Scale (SMAS), the Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21), and the Cosmetic Application Awareness Questionnaire developed by the researcher. The data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical package program, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant Results: Of the participants, 68.6% were female and 31.4% male, with a mean age of 28.7±6.9 years. A total of 73.8% were university graduates. According to the SMAS results, 30.6% of the participants were not addicted, 37.4% were mildly addicted, 26.5% moderately addicted, 4.7% highly addicted, and 0.8% very highly addicted. Based on the DASS-21 assessment, the prevalence of depression, anxiety, and stress was 64.4%, 59.2%, and 49.6%, respectively. Cosmetic application awareness was significantly higher among women, individuals with higher education levels, and those with longer daily social media use (p<0.05). Increased social media addiction was significantly associated with higher depression, anxiety, and stress scores. Participants who had undergone cosmetic procedures demonstrated significantly higher stress levels and social media addiction (p<0.05). Conclusion: Cosmetic application awareness is directly associated with individuals' psychological states and social media usage patterns. As social media addiction increases, levels of stress, anxiety, and depression also rise, accompanied by a higher awareness and engagement in cosmetic procedures. From a psychodermatological perspective, evaluating cosmetic behaviors should include consideration of both social media influences and mental health status.