Çocuk hastalarda dentin çürüklerinin tedavisinde cam hibrit restoratif materyalinin klinik başarısı
- Tez No: 985946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ASLI ÖZKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Equia Forte HT, kompozit rezin, süt molar, split-mouth, modifiye USPHS, Equia Forte HT, composite resin, primary molar, split-mouth, modified USPHS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu klinik çalışma, Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda yürütülmüş olup, süt molar dişlerde dentin çürüklerinin tedavisinde Equia ForteTM HT (GC Co., Tokyo, Japonya) cam hibrit materyal ile Nova Compo Microhybrid® (IMICRYL, Konya, Türkiye) kompozit rezinin dokuz aylık klinik başarılarını karşılaştırmayı amaçlamıştır. Çalışmaya 3–12 yaş aralığında 56 çocuk dahil edilmiş, split-mouth tasarımıyla toplam 220 Sınıf II süt molar restore edilmiştir. Restorasyonlar tek hekim tarafından uygulanmış, değerlendirmeler modifiye USPHS kriterlerine göre başlangıç, üçüncü, altıncı ve dokuzuncu aylarda yapılmıştır. Veriler Mann–Whitney U, Ki-kare ve Kendall's W testleriyle analiz edilmiş (p<0,05). Gruplar yaş, cinsiyet, çene ve molar tipi dağılımları açısından benzer bulunmuştur (p>0,05). Dokuz aylık takip süresince her iki materyal de klinik olarak kabul edilebilir başarı göstermiştir. Retansiyon, renk uyumu, anatomik form, kenar uyumu ve sekonder çürük açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Marjinal renklenme altıncı ayda kompozit grubunda anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p=0,044), dokuzuncu ayda ise istatistiksel olarak fark ortadan kalkmıştır (p=0,514). Equia grubunda retansiyon ve anatomik form (p=0,019) kriterlerinde; kompozitte kenar uyumu (p=0,002) zamanla anlamlı değişim gözlenmiştir. Yüzey yapısı kriterinde ise yüzey pürüzlülüğü dokuzuncu ayda Equia grubunda daha fazla olduğu gözlenmiş (p=0,008); her iki materyalde de zamanla artış izlenmiştir (Equia p<0,001; kompozit p=0,041). Sekonder çürük her iki grupta dokuzuncu ayda artmış (p=0,029), postoperatif hassasiyet hiçbir dönemde görülmemiştir. Sonuç olarak, Equia Forte HT, süt molar dişlerin Sınıf II kavitelerinde dokuz aylık takip süresince kompozit rezinlerle benzer klinik performans göstermiştir. Ancak geç dönemde yüzey pürüzlülüğünün Equia grubunda daha belirgin olduğu görülmüştür. Bu materyallerin uzun dönem klinik performansını değerlendirebilmek için daha geniş örneklemli ve uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This clinical study was conducted at the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Erciyes University, and aimed to compare the nine-month clinical performance of the glass hybrid restorative material Equia ForteTM HT (GC Co., Tokyo, Japan) and the composite resin Nova Compo Microhybrid® (IMICRYL, Konya, Türkiye) in the treatment of dentin caries in primary molars. A total of 56 children aged 3–12 years were included, and 220 Class II primary molars were restored using a split-mouth design. All restorations were placed by a single operator, and clinical evaluations were performed at baseline, third, sixth and ninth months according to the modified USPHS criteria. Data were analyzed using the Mann–Whitney U, Chi-square, and Kendall's W tests, with a significance level of p<0.05. The groups were comparable in terms of age, gender, arch, and molar type distribution (p>0.05). Over the nine-month follow-up period, both materials demonstrated clinically acceptable performance. No significant differences were found between the groups regarding retention, color match, anatomical form, marginal adaptation, or secondary caries (p>0.05). Marginal discoloration was significantly higher in the composite group at six months (p=0.044) but became insignificant at nine months (p=0.514). In the Equia group, significant changes were observed over time in retention and anatomical form (both p=0.019), whereas in the composite group, a significant change was detected only in marginal adaptation (p=0.002). Regarding surface texture, greater surface roughness was observed in the Equia group at nine months (p=0.008), with a progressive increase over time in both materials (Equia p<0.001; composite p=0.041). Secondary caries increased in both groups by the ninth month (p=0.029), while postoperative sensitivity was not observed at any evaluation period. In conclusion, Equia Forte HT demonstrated a clinical performance comparable to that of composite resin in Class II restorations of primary molars during the nine-month follow-up. However, greater surface roughness was observed in the Equia group at later stages. Further clinical studies with larger sample sizes and extended observation periods are required to comprehensively assess the long-term clinical performance of these materials.