İmmediat dentin sealing ile dual kür rezin kompozite bağlanan lösit ile güçlendirilmiş cam seramik endokronların; cohort prospektif klinik çalışması ve uzun dönem başarı oranının araştırılması (sağ kalım raporu)
Prospective investigation and follow-up of clinical success, performance and survival rates of reinforced new glass ceramic endocrowns applied to teeth with root canal treatment
- Tez No: 1010354
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MEHMET KURTULMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Endokron, İmmediat Dentin Sealing, Lösit ile güçlendirilmiş cam seramik, CAD-CAM, Endocrowns, Immediate Dentin Sealing, Leucite-reinforced glass ceramic, CAD-CAM
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu prospektif klinik çalışmada endodontik tedavi edilen dişlerde kullanılan immediat dentin sealing uygulanmış ve lösit ile güçlendirilmiş cam seramik endokronların 2 yıllık sağkalımı incelenmiştir. Çalışmaya kalan diş dokusu büyük yıkıma sahip daimi posterior diş, çürük ve/veya önceki restorasyonların başarısızlığı sebebiyle koronal dokuda yükseklik kaybı ve geniş yıkım gösteren endodontik tedavi yapılan dişler ve tam kuron döküm restorasyonu için yeterli mine dokusuna sahip olmayan dişlere müdahele gerektiren 28 hasta dahil edildi. Dişlere immediat dentin sealing yapıldıktan sonra CAD-CAM ile üretilen lösit ile güçlendirilmiş cam seramik bloklar kullanıldı. Adeziv simantasyondan sonra restorasyonlar, modifiye United States Public Health Service (USPHS) kriterlerine göre başlangıç aşamasında ve son takipte değerlendirildi. 2 yıllık sağ kalım incelendiğinde olguların %64,2 sinde (n=18) restorasyon sağlam ve ağız içinde durmaktadır. Olguların %35,8 inde (n=10) endodontik tedaviye bağlı restorasyon kaybı görülmüştür. Restorasyonda kırık görülmemiştir. Olguların %83,33'ünde (n=15) yüzeyde pürüzlülük görülmezken, %16,67 'sinde (n=3) restorasyonda mekanik cila gerektiren pürüzlenme tespit edildi (Çizelge 68). Pürüzlü restorasyon yüzeyleri diş sıkmasına bağlı bruksizm hastaların restorasyonlarında ve simantasyon sonrasında yükseklik alınmış mekanik cilası yetersiz restorasyonlarda görülmüştür. Olguların hasta memnuniyeti durumu incelendiğinde; %97,4'ünün (n=76) tamamen memnun, %2,6'sının (n=2) memnun olduğu tespit edildi Sonuç olarak lösit ile desteklenmiş endokronların uyumunun iyi olduğu yapılan çalışmada çene lokasyonuna bağlı endokron restorasyonların sağkalımları incelenmiştir. Yapılan çalışmada olguların molar bölgede alt çene ve üst çene sağkalım oranları 22 hasta üzerinde incelenmiştir. Bu hastaların %63.6 sında restorasyon ağız içerisinde sağlamdır. %36.4 ünde ise kayıp görülmüştür. Alt çene bölgesi dişlerinin %46,1'i kaybedilmiştir. Çocuk hastalarda süt dişi kaybı, endodontik tedavi sonrasında uzun süre geçici restorasyon ile kalan dişlerde kayıplar gözlenmiştir. Üst çene bölgesi dişlerinin %25'i kaybedilmiştir. Ortodontik tedavi sürecinde çekimine karar verilmiş ve endodontik tedaviye bağlı apikal lezyon sonucu dişlerde kayıplar gözlenmiştir. Genel olarak hasta memnuniyetinin iyi olduğu gözlemlenmiştir. Ancak çalışmamızın sonuçlarının daha çok katılımlı ve karşılaştırmalı çalışmalar ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this prospective clinical study, the 2 years survival of leucite-reinforced feldspathic ceramic endocrowns with immediate dentin sealing used in endodontically treated teeth was investigated. The study included 28 patients who required intervention in teeth that did not have sufficient enamel tissue for full crown casting restoration, permanent posterior teeth with extensive coronal destruction and endodontically treated teeth with less coronal height and extensive coronal destruction due to caries and/or failure of previous restorations. After immediate dentin sealing was applied to the teeth, a new leucite-reinforced glass ceramic blocks processed in CAD-CAM were used. Restorations were evaluated using modified United States Public Health Service (USPHS) criteria at baseline and at final follow-up. When 2-year survival is examined, the restoration remains intact and in the mouth in 64.2% of the cases (n=18). Restoration loss due to endodontic treatment was observed in 35.8% (n=10) of the cases. No fracture was observed in the restoration. While no roughness was observed on the surface in 83.33% (n=15) of the cases, roughness requiring mechanical polishing was detected in the restoration in 16.67% (n=3). Rough restoration surfaces have been seen in restorations of patients with bruxism due to teeth clenching and in restorations with insufficient mechanical polish that were removed in height after cementation. When the patient satisfaction status of the cases is examined; It was determined that 97.4% (n=76) were completely satisfied and 2.6% (n=2) were satisfied. In the study, no difference was observed between the success of restorations made between the lower jaw and upper jaw. Since there is no difference in the distinction between the lower jaw and upper jaw when choosing a restoration, it has been concluded that it is clinically suitable for the posterior region of both jaws, especially for molar teeth. As a result, it was determined that the endocrowns leucite-reinforced had good compatibility and patient satisfaction was complete. However, the results of our study should be supported by more participatory and comparative studies.