Farklı gübrelerde yetiştirilen solanum lycopersicum L. (Domates) bitkisinin bazı kalite parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of some quality parameters of solanum lycopersicum L.(Tomato) grown with different fertilizers
  1. Tez No: 985974
  2. Yazar: HAYRİYE BENGİSU BELKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ÖZBUCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Balık atıkları, Bitki ekolojisi, Fish waste, Plant ecology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada balık atığı kompostu, koyun gübresi, bakteri kültürü ve kimyasal gübre (DAP) uygulamalarının domateste (Solanum lycopersicum L.) yaprak azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum besin elementleri ile SPAD klorofil değerleri ve meyve ağırlığı, meyve boyu, meyve çapı, meyve hacmi, meyve suyunda suda çözünebilir kuru madde içeriği (SÇKM), meyve suyunda titre edilebilir toplam asit miktarı, meyve suyunda pH içeriği özellikleri belirlenerek karşılaştırılmıştır. Meyve alma dönemi iki hasat olarak yapılmıştır. Çalışmada kullanılan toprak örneklerinde tekstür, pH, elektriksel iletkenlik, kireç, organik madde, alınabilir fosfor ve potasyum analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda en yüksek besin elementi içeriklerine koyun gübre uygulaması yapılan ortamda büyütülen domates yapraklarında rastlanmıştır. SPAD klorofil değeri açısından en yüksek değer balık atığı kompostu uygulamasındadır. En yüksek meyve ağırlığı ve boyu değerleri de koyun gübre uygulamasında belirlenmiştir. Meyve boyu ve çapının en yüksek değerleri balık atığı kompostu uygulamasının ikinci hasat dönemindedir. Meyve suyundaki asitlik açısından değerlendirildiğinde ise her iki hasatta de elde edilen meyvelerin tatlı olduğu belirlenmiştir. Toprak analiz sonuçlarına göre, killi tınlı, nötr, kireçli, organik madde ve alınabilir fosfor açısından fakir, potasyum bakımından zengin özellikte olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, fish waste compost, sheep manure, bacterial culture and chemical fertilizer (DAP) applications were compared with tomato (Solanum lycopersicum L.) by determining leaf nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium nutrients and SPAD chlorophyll values and fruit weight, fruit length, fruit diameter, fruit volume, water soluble dry matter content in fruit juice, titratable total acid content in fruit juice and pH content in fruit juice. The fruiting period was two harvests. The soil samples used in the study were analyzed for texture, pH, electrical conductivity, lime, organic matter, available phosphorus and potassium. As a result of the study, the highest nutrient contents were found in tomato leaves grown under sheep manure application. The highest value in terms of SPAD chlorophyll value was in the fish waste compost treatment. The highest fruit weight and length values were also determined in the sheep manure treatment. The highest values of fruit length and diameter were in the second harvest period of fish waste compost treatment. When evaluated in terms of acidity in fruit juice, it was determined that the fruit obtained in both harvests was sweet. According to the results of soil analysis, it is clay loamy, neutral, calcareous, poor in terms of organic matter and available phosphorus and rich in potassium.