Evaluation of stereo matching algorithms for digital surface model generation from high-resolution satellite imagery
Yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinden dijital yüzey modeli üretimi için stereo eşleme algoritmalarinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 985997
  2. Yazar: YAZGI NUR SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZGÜN OK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Fotometrik stereo, Fotometrik stereo yöntemi, Optik görüntüler, Sayısal görüntü, Sayısal görüntü işleme, Sayısal uydu verileri, Uydu görüntüleme, Yapay zeka, Üç boyutlu görüntüleme, Deep learning, Photometric stereo, Photometric stereo method, Optical images, Digital image, Digital image processing, Digital satellite data, Satellite imaging, Artificial intelligence, Three dimensional imaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Uydu stereo görüntülerinden Sayısal Yüzey Modeli (SYM) üretimi, uzaktan algılama ve fotogrametri disiplinlerinde önemli bir uygulamadır. Son yıllarda yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleme teknolojileri ve derin öğrenme yöntemlerindeki ilerlemeler, daha hassas SYM çıkarımı için yeni olanaklar sunmuştur. Ancak karmaşık görüntüleme geometrileri, dokusuz veya tekrarlayan yüzeyler ile görüntü alma koşullarındaki tutarsızlıklar, yoğun stereo eşleştirme süreçlerini hâlâ zorlaştırmaktadır. Bu tez, SYM üretim sürecini; görüntü ön işleme, epipolar rektifikasyon, disparite tahmini ve 3 boyutlu geriçatım gibi temel bileşenler üzerinden ele almakta; eşleştirme aşamasında Yarı Küresel Eşleştirme (SGM), Daha Küresel Eşleştirme (MGM) gibi geleneksel yöntemlerin yanı sıra RAFTStereo ve Kılavuzlu Birleştirme Ağı (GANet) gibi derin öğrenme tabanlı yaklaşımları da değerlendirmektedir. Deneysel analizlere göre, SGM ve MGM gibi geleneksel yaklaşımlar birçok senaryoda güvenilir ve hesaplama açısından verimli çözümler üretirken, RAFTStereo ve GANet gibi derin öğrenme tabanlı modeller, uyduya özgü veri kümeleriyle uyarlandıklarında özellikle radyometrik ve geometrik olarak karmaşık sahnelerde üstün performans sergilemiştir. Elde edilen bulgular, geleneksel ve öğrenmeye dayalı yöntemlerin güçlü yönlerini bir araya getiren hibrit yaklaşımların, uydu stereo görüntülerinden SYM üretiminde doğruluk, ölçeklenebilirlik ve sağlamlık açısından yüksek potansiyel taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The creation of Digital Surface Model (DSM) from satellite stereo images is a significant application in remote sensing and photogrammetry. Recent advances in high-resolution satellite imaging and deep learning have enabled new possibilities for accurate DSM extraction. However, challenges such as complex satellite imaging geometries, textureless or repetitive surfaces, and inconsistencies in acquisition conditions continue to complicate dense stereo matching. This thesis presents a comprehensive framework for DSM generation that encompasses image preprocessing, epipolar rectification, disparity estimation and 3D reconstruction. The stereo matching stage includes both traditional methods like Semi Global Matching (SGM) and More Global Matching (MGM), as well as deep learning-based approaches such as RAFTStereo and Guided Aggregation Network (GANet). Experimental evaluations indicate that, although traditional methods such as SGM and MGM remain robust and computationally efficient in many scenarios, deep learning-based methods, particularly RAFTStereo and GANet, achieve superior performance when fine-tuned with satellite-specific datasets, especially in radiometrically or geometrically complex scenes. These results highlight the potential of hybrid approaches that integrate the strengths of both traditional and learning-based methods to advance the accuracy, scalability, and reliability of DSM generation from satellite stereo imagery.