Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenen cerrahi olguların retrospektif değerlendirilmesi
- Tez No: 985998
- Danışmanlar: PROF. DR. HASİBE CANAN SEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Mortalite, Yenidoğan Cerrahisi, Retrospektif, Morbidite, Yenidoğan Cerrahi Sepsis, Surgical Mortality, Neonatal Surgery, Retrospective, Morbidity, Neonatal Surgical Sepsis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde (YYBÜ) yatan ve cerrahi operasyon geçiren hastaların demografik verilerinin ve klinik özelliklerinin, laboratuvar bulgularının, prognozlarının, morbidite ve mortalite oranlarının ve yoğun bakım yatış sürelerinin değerlendirilmesidir. Yenidoğan cerrahisi alanında multidisipliner hasta yönetimine katkı sağlanması ve gelecekte benzer olgular için klinik yaklaşımların geliştirilmesi hedeflenmiştir. Hastalar ve Yöntem:Bu çalışmaya 01/01/2015 ile 31/01/2022 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Hastanesi YYBÜ'lerinde yatışı olan yalnızca primer cerrahi gereksinimi ile opere olan 200 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların gebelik haftası, cinsiyeti, doğum ağırlığı, YYBÜ yatış süreleri kaydedilmiştir. Cerrahi sonrası transfüzyon ihtiyacı, sepsis, santral venöz kateter (SVK) kullanımı, mekanik ventilatör (MV) ihtiyacı ve kullanım süresi, parenteral beslenme (PB) ihtiyacı, hiperglisemi,akut böbrek hasarı (ABH),sepsisve mortalite verileri incelenerek; verilerin p değeri, p<0,05 ise istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular:Çalışma süresinde primer cerrahi hasta insidansı %2,8 olarak hesaplanmıştır. Hastaların en sık gastrointestinal anomaliler nedeniyle 76 (%38) opere edildiği belirlenmiştir. Postoperatif dönemde 133 (%66,5) hastaya sepsis tanısı konmuştur. 138 (%69) hasta SVK ile izlenmiştir. Hiperglisemi 95 olguda (%47,5) izlenmiştir. 142 (%71) hastada PB ihtiyacı oluşmuştur. 146 (%73) hastada MV ihtiyacı gelişmiş olup, bu hastalarda MV süresi ortalama 14,1 ± 28,14 gündür (1 – 183). Hastaların 42'sinde (%21) ABH gelişmiştir. Postoperatif takibinde 75 (%37,5) hastada kan transfüzyonu ihtiyacı gözlenmiştir.Cerrahi sonrası YYBÜ'de ortalama yatış süresi 23,56 ± 29,26 gün (1 – 184); toplam YYBÜ yatış süresi ise 29,88 ± 34,88 gündür (2 – 198).Cerrahi sonrası toplam ölen hasta sayısı 21 (%10,5)'dir. Cerrahi uygulanmayan 6873 hastanın 307'sinde mortalite gerçekleşmiştir (%4,4). Cerrahi uygulanan hastalarda mortalite oranı, cerrahi uygulanmayan hastalara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Sonuçlar:Bu çalışma ile prematürite ve düşük doğum ağırlığı gibi faktörlerin yanı sıra; postop hiperglisemi, sepsis, ABH varlığı, MV gereksinimi, kan transfüzyonu, PB ve SVK kullanımı, yoğun bakım ve toplam hastane yatış süreleri gibi parametrelerin birbirleri ile ilişkileri ve mortalite ile anlamlı ilişkileri gösterilmiştir.Elde edilen bulgular doğrultusunda, cerrahi yenidoğan hastaların takibinde multidisipliner yaklaşımın önemi bir kez daha ortaya konmuş, özellikle riskli hasta gruplarında komplikasyonları öngörmeye yönelik erken değerlendirme ve uygun destek tedavilerinin önem taşıdığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the demographic data, clinical characteristics, laboratory findings, prognosis, morbidity and mortality rates, and duration of stay in the neonatal intensive care unit (NICU) of patients hospitalized in the NICU who underwent surgical operations. It is intended to contribute to multidisciplinary patient management in the field of neonatal surgery and to support the development of clinical approaches for similar cases in the future. Patients and Methods: Between January 1, 2015, and January 31, 2022, a total of 200 patients who were hospitalized in the NICUs of Ondokuz Mayıs University Children's Hospital and operated on solely due to primary surgical indications were included in this study. The patients' gestational age, sex, birth weight, and duration of NICU stay were recorded. Postoperative data including the need for blood transfusion, sepsis, central venous catheter (CVC) use, mechanical ventilator (MV) requirement and duration, parenteral nutrition (PN) requirement, hyperglycemia, acute kidney injury (AKI), sepsis, and mortality were analyzed. A p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: During the study period, the incidence of primary surgical patients was calculated as 2.8%. It was determined that the patients were most frequently operated on due to gastrointestinal anomalies (76 cases, 38%). In the postoperative period, 133 patients (66.5%) were diagnosed with sepsis. A total of 138 patients (69%) were followed with a CVC. Hyperglycemia was observed in 95 cases (47.5%). PN requirement was present in 142 patients (71%). MV requirement developed in 146 patients (73%), and the mean duration of MV was 14.1 ± 28.14 days (range: 1–183 days). AKI developed in 42 patients (21%). During postoperative follow-up, blood transfusion was required in 75 patients (37.5%). The mean duration of NICU stay after surgery was 23.56 ± 29.26 days (range: 1–184 days), while the total NICU stay was 29.88 ± 34.88 days (range: 2–198 days). The total number of postoperative deaths was 21 (10.5%). Among 6,873 non-surgical patients, mortality occurred in 307 (4.4%). The mortality rate in surgically treated patients was found to be significantly higher than in non-surgical patients (p < 0.001). Conclusion: This study demonstrated that, in addition to factors such as prematurity and low birth weight, parameters including postoperative hyperglycemia, sepsis, AKI, MV requirement, blood transfusion, PN and CVC use, as well as the duration of intensive care and total hospital stay, were interrelated and significantly associated with mortality. Based on these findings, the importance of a multidisciplinary approach in the management of surgical neonatal patients has once again been emphasized, highlighting that early evaluation and appropriate supportive therapies to predict complications are of great significance, particularly in high-risk patient groups.