Postpartum dönemdeki annelerin depresif duygu düzeyi ile emzirme tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between depressive mood levels and breastfeeding attitudes in postpartum mothers
  1. Tez No: 986046
  2. Yazar: BEYZA PARLAKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum depresyon, emzirme tutumu, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği, Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği, anne sağlığı
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Postpartum depresyon, annelerin hem ruh sağlığını hem de bebekleriyle kurdukları ilişkiyi etkileyen önemli bir sorundur. Emzirme tutumları ise hem bebeğin beslenmesi hem de anne-bebek bağının gelişimi açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, postpartum dönemdeki annelerin depresyon düzeyleri ile emzirme tutumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Şubat–Mart 2024 tarihleri arasında SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mehmetçik Eğitim Aile Sağlığı Merkezine başvuran 54 anne ile yürütülmüştür. Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan araştırmada, veri toplama aracı olarak anket formu, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ) ve Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği (ETDÖ) kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı yöntemlerin yanı sıra bağımsız gruplarda t testi, ANOVA ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %18'inde EPDÖ kesme puanı üzerinde depresyon riski saptandı. Depresyon puanları yükseldikçe ETDÖ puanlarının düştüğü görüldü. Sigara kullanımı, doğumda olumsuz deneyim yaşama, eşle sık tartışma ve annelikle ilgili eleştiri alma depresyon puanlarını artıran ve emzirme tutumlarını olumsuz etkileyen faktörler olarak bulunurken, eş desteği, sosyal destek ve anne sütünü yeterli görme emzirme tutumlarını olumlu yönde etkileyen faktörler olarak tespit edildi. Sonuç: Çalışmamız, postpartum depresyon ile emzirme tutumları arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular, doğum sonrası dönemde annelerin hem ruhsal açıdan değerlendirilmesinin hem de emzirme tutumlarının desteklenmesinin önemini vurgulamaktadır. Sağlık profesyonellerinin, aile desteğini güçlendiren ve annelerin emzirme konusundaki öz güvenini artıran girişimler planlaması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Postpartum depression is a significant issue affecting both mothers' mental health and their relationship with their infants. Breastfeeding attitudes are critical for infant nutrition and the development of the mother-infant bond. This study aimed to evaluate the relationship between depressive symptoms and breastfeeding attitudes among postpartum mothers. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted between February and March 2024 with 54 mothers who presented to the Mehmetçik Training Family Health Center of SBU Ankara Training and Research Hospital. Data were collected using a questionnaire, the Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS), and the Breastfeeding Attitude Assessment Scale (BAAS). Statistical analyses included descriptive statistics, independent t-tests, ANOVA, and correlation analyses. Results: Among participants, 18% were identified as being at risk for depression based on the EPDS cutoff score. Increased depression scores were associated with decreased BAAS scores. Smoking, negative birth experiences, frequent conflicts with the spouse, and receiving criticism regarding motherhood were linked to higher depression scores and negatively affected breastfeeding attitudes. In contrast, spousal support, social support, and perceiving sufficient breast milk positively influenced breastfeeding attitudes. Conclusion: The findings demonstrate a relationship between postpartum depression and breastfeeding attitudes. These results highlight the importance of evaluating mothers' mental health and supporting breastfeeding practices in the postpartum period. Healthcare professionals should implement interventions that enhance family support and strengthen mothers' confidence in breastfeeding.